BUGARSKA

1336

Bansko je ski centar koji se nalazi u jugozapadnoj Bugarskoj na planini Pirin. Planina je pod zaštitom Svetskog prirodnog nasleđa. Od Sofije je udealjen 170 km, a od Beograda 570 km. Sam grad, okružen planinama Pirin i Rila, poznat je po svojim kulturnim znamenitostima. Ski sezona traje od decembra do aprila, a skijališta su na visinama od 960 – 2.600 m n/v. Od samog turistickog centra vozi gondola koja dužinom od 6 km vodi do ski terena na planini Pirin. Kao relativno mlad ski centar sa odličnim vremenskim uslovima, aktivnim dnevnim i noćnim životom, ima staze kako za početnike tako i za vrhunske skijaše.

Borovec, najstariji i najpopularniji Ski Centar u Bugarskoj smešten je na obroncima Balkanskih planina na kojima se nalazi i najviši vrh na Balkanu. Od Sofije je udaljen 80 km, a od Beograda 480 km. Od podnožja (1.300 m n/v), do staza na vrhu (2.700 m n/v) dolazi se gondolom (kabinama za šest skijaša), i ski liftovima … Instaliran je sistem od devet žičara i to: jedna kabinska, jedna četvorosedna, jedna jednosedna i šest vučnih žičara sa ukupnom propusnom moći od 8.150 skijaša na sat. Na raspolaganju su 15 staza od kojih su tri opremljene topovima za veštački sneg kao i za noćno skijanje. Ski staze su prilagođene svima, kako početnicima tako i onim najiskusnijim. Tu su i mnogobrojni restorani, taverne, diskoteke, tako da su obezbeđeni svi uslovi za idealan odmor i provod.

Pamporovo, skijalište sa najdužom tradicijom, najsunčanije u južnoj Bugarskoj, nalazi se u srcu planinskog Rodopskog masiva. Smešten je samo 85 km od Plovdiva, 220 km od Sofije i 15 km od mesta Smolian. Skijalište, sa stazama kako za početnike tako i za vrhunske skijaše, okruženo je prelepom borovom šumom i veoma je popularno kako među skijašima i snouborderima, tako i među turistima koji žele da provedu miran porodičan odmor. Sam centar Pamporova nudi veliki izbor restorana i barova, kao i veliki broj hotela. Pamporovo se nalazi na visini od 1.620 m n/v a najviši vrh, sa kojeg počinju staze, Snežanka na 1.926 m n/v. Klima je blaga a prosečna godišnja temperatura je 8,5°C sa snežnim pokrivačem od 140 – 150 cm i oko 150 dana snežnog pokrivača tokom godine. Na raspolaganju je 18 ski liftova uključujući i novi šestosed sa ukupnim kapacitetom 11.600 skijaša na sat, 35 km ski staza, 38 km staza za nordijsko skijanje i 6 topova za veštački sneg koji garantuju snežni pokrivač tokom čitave sezone.

 

POGLEDAJTE PONUDU ZA ZIMOVANJE U BUGARSKOJ
 BANSKO
 Bansko specijal 2018-1
 Bansko-cenovnik (Plana tours)
 BOROVEC
 Borovec cenovnik (PLana tours)
 Maestro Bansko cenovnik 2
 Maestro Borovec cenovnik
 PAMPOROVO
 Maestro Pamporovo cenovnik
PODELI