BUKUREŠT

1190

Bukurešt je gravni grad Rumunije, smešten na obalama reke Dambovite, koja se spaja sa rekom Arges, pritokom Dunava. Nekoliko jezera se prostire gradom, duž reke Colentine, pritoke reke Dombovite, među kojima su jezera Herăstrău, Floreasca, Tei i Colentina. Osim toga, malo veštačko jezero Cismigiu, koga okružuje vrt Cismigiu se nalaze u centru Bukuresta. Ime Cismigiu potiče od turskog izraza cismea, što znači “javna česma.” Vrt Cismigiu ima bogatu istoriju, jer su ga posećivali brojni pesnici i pisci. Vrt Cismiu, otvoren 1847. godine, po projektu nemačkog arhitekte je danas glavno mesto rekreacije centra Bukurešta. Za Cismigiu Vrt je sa rumunskih planina doneto više od 30000 drveća i biljki, dok egzotične biljke ovog parka potiču iz botaničkih bašti Beča.

Pored jezera Cismigiu, Bukurešt obuhvata nekoliko drugih velikih parkova i vrtova, među kojima su Herastrau Park i Botanička basta. Herăstrău je veliki javni park u severnom delu grada, oko jezera Herăstrău, u kome je smešten Seoski muzej, dok je Botanička basta Bukurešta najveća u Rumuniji, u kojoj je u prošlosti uživala kraljevska porodica i obuhvata 10000 vrsta biljaka, od kojih su mnoge egzotične.

Bukurešt se nalazi na jugoistočnom kraju rumunske nizije, na području koje je nekada pokrivala šuma Vlasiei, od koje je, iskrčavanjem, nastala plodna ravnica. Za Bukurešt se tradicionalno kaže da leži na sedam brda.

POGLEDAJTE PONUDE ZA DOČEK NOVE GODINE U BUKUREŠTU
BUKUREŠT – NOVA GODINA – 2 NOĆENJA – PUZZLE GROUP
BUKUREŠT – NOVA GODINA – 2 NOĆENJA – FANTAST
PODELI