DVORCI BAVARSKE

1385

Impozantan broj dvoraca je izgradjen tokom prethodnih hiljadu godinu u najjužnijoj nemačkoj pokrajini- Bavarska. Ove zgrade su tokom vekova bile sedišta najvažnijih istorijskih dogadjaja a u njima su živele najpoznatije ličnosti nemačke istorije.Postoji nekoliko pojmova,koji stoje u bliskoj vezi sa pojmom ‘dvorac’, a ipak se razlikuju po značenju,odnosno funkciji :

-Burg (zamak,uglavnom ima i vojno-odbrambenu funkciju)

-Festung (tvrdajava-utvrdjenje,takodje,vojno strateški objekat),

-Schloss (plemićka kuća,dvorac,bez vojne uloge,može imati političku,ali ne I vojnu funkciju)

-Palais/Palast (palata)

Većina dvoraca koji su gradjeni posle srednjeg veka su gradjeni kao kraljevske ili plemićke palate. Jedan od najpoznatijih dvoraca koji je bio sedište svetog Rimskog carstva je dvoracNuremberg. Prvobitno utvrdjenje je izgradjeno još sredinom 11. veka.

Postavlja se pitanje zašto je tako mnogo dvoraca u oblasti Bavarska!?

Pa , to je delimično zahvaljujući srednjovekovnom značaju Bavarske pokrajine. Takozvana “Romantična ruta ” je bila najznačajniji trgovački put, koji je prolazio kroz Bavarsku još u srednjem veku i spajao je centar Nemačke sa jugom. Ova ruta je donosila prosperitet i bogatstvo ali ju je trebalo nekako zaštiti. Zato je u to vreme tako mnogo dvoraca I utvrdjenja sagradjeno upravo uz ovaj put.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Nemačke je “Romantična ulica” koja je nastala 1950. godine kako bi privukla turiste u tek stvorenu Federalnu Republiku Nemačku. Romantična ulica počinje u gradu Würzburg a završtava se u romantičnom gradu Füssen. “Romantična ulica” je obeležena braon znakovima koje se često mogu sresti duž celog puta,dugog nesto manje od 400km. Znakovi pored puta su napisani na nemačkom i na japanskom jeziku. U Japanu takodje postoji “Romantična ulica”.

Danas, najpoznatiji i najposećeniji dvorci u “Romantičnoj ulici” su oni koji je izgradio kralj Ludvig II a to su: Nojšvanštajn, Hoenšvangau, Linderhof, Herenkimze.

Dvorci su izgradjeni u oblasti Bavarskih Alpa. Izgradnja ovih dvoraca najvise teži da prikaže i sačuva ne samo starogermansku mitologiju,vec i romantičan viteški srednji vek u Nemačkoj. Pored ovih dvoraca u Bavarskoj,tj.u neposrednoj okolini Minhena, nalaze se i dvorci: Nimfenburg, Šlajshajm, Lusthajm, Hoenšvangau,Nuremberg, Blutenburg, Dahau.

POGLEDAJTE PONUDE ZA DOČEK NOVE GODINE U DVORCIMA BAVARSKE
DVORCI BAVARSKE – POLAZAK 29.12. – 3 NOĆENJA – PLANA TOURS
DVORCI BAVARSKE – POLAZAK 30.12. – 3 NOĆENJA – FILIP TRAVEL
PODELI