FIRENCA

1211

Firenca je glavni grad Toskane, italijanske regije čuvene po svojoj lepoti, ali nosi i epitet svetske prestonice umetnosti. Renesansni dragulj u srcu Italije najpoznatiji je po svojoj čuvenoj katedrali Duomo, njenoj kupoli i plemićkoj porodici Mediči.

Šta posetiti u Firenci?

Firentinska katedrala Duomo, čije je puno ime Santa Maria del Fiore, pravo je renesansno remek-delo, a najpoznatije je po svojoj veličanstvenoj kupoli, koju je dizajnirao Bruneleski. Inspirisan rimskim Panteonom, hteo je da nešto slično napraviti i u Firenci, a kupola je u to vreme, kada je izgrađena, bila najveća na svetu. Izgradnja katedrale započela je krajem XIII veka i trajala je punih 170 godina. Unutrašnjost Duoma može vas iznenaditi svojom skromnošću, ali to je bilo u skladu sa tadašnjim životnim prilikama.

Galerija Ufici, smeštena u Palazzo degli Uffizi, jedan je od najstarijih i najpoznatijih muzeja na svetu. Provobitno je zamišljena kao zgrada u kojoj bi sudije imale svoje kancelarije (italijanski ufficio), pa otuda potiče sadašnje ime. Vremenom je postala mesto u kome se čuvalo umetničko blago porodice Mediči, a 1765. pretvorena je u muzej otvoren za sve posetioce. Posebnost galerije Ufici je i Vasarijev koridor (Corridoio Vasariano), prolaz koji je u prošlosti služio da firentinsko plemstvo nesmetano prolazi od Medičijevih kacelarija preko Ponte vekija (Ponte vesshio) do Palate Piti (Palazzo Pitti).ufici

Ponte vekio ili „Stari most“ je srednjovekovna je građevina koja povezuje dve obale rekeArno. Sadašnji oblik potiče iz XIV veka, dok prvi pisani dokumenti govore o mostu još u X veku.

Piazza della Signoria glavno je političko središte nekadašnje Firentinske republike, a danas jedan od dva najpoznatija trga u Firenci, oko kojeg se nalaze znamenitosti poput Palaco vekio, galerije Ufizi, Loggia dei Lanzi, gde je smeštena statua Perseja kako drži Meduzinu glavu u ruci, kao i nekoliko gradskih palata. Tu su još i spomenik firentinskom vojvodi Kozimu I, Neptunovafontanai skulptura Mikelanđelovog Davida, koja je, u stvari, kopija, dok se original čuva u Akademiji.

Palata Piti je renesansna palata sa južne strane rekeArno. Potiče iz XV veka, kad je bila dom bogatog bankara Pitija, da bi je sto godina kasnije, kupila porodica Mediči i pretvorila u jednu od svojih rezidencija. U XVI veku prostor se udvostručava, gradi se već spomenuti Vasarijev koridor, a kupljena je i zemlja na brdu Boboli pokraj palače kako bi se izgradio vrt, danas poznat kao vrtovi Boboli, koje krase brojni drvoredi, skulpture i fontane.

Kada ste u Rimu, ponašajte se kao Rimljanin, a kad ste u Firenci, ne zaboravite popiti kjanti, pogotovo nakon dobrog jela, na primer Fiorentina odreska, a nakon tako dobre večere, slobodno produžite u neki od kafića gde će vam, zbog velikog broja stranih studenta, biti sve, samo ne dosadno.

POGLEDAJTE PONUDE ZA DOČEK NOVE GODINE U FIRENCI
TOSKANA – DOČEK NOVE GODINE U FIRENCI – 3 NOĆENJA – FANTAST
PODELI