SOFIJA

854

Grad Sofija smeštena je u podnožju planine Vitoše, ima 1,870,321 stanovnika i glavni je grad Republike Bugarske.

Kako je osnovana pre sedam hiljada godina, Sofija je drugi najstariji glavni grad u Evropi. Tokom vremena je imala više imena, a ostaci starog grada su i danas vidljivi.

Borisova gradina, jedan od najvećih gradskih parkova. Sofija je prvo bila tračka naseobina po imenu Serdika, nazvana po tračkom plemenu Serdi. Rim ju je osvojio 29. godine nove ere, i postala je glavni grad provincije Dacia Mediterranea. Huni su je uništili 447. Grad je ponovo izgradio vizantijski imperator Justinijan i preimenovao u Triadica. Pod Bugarima je ime grada bilo Sredec, a promenjeno je u Sofija (što znači “mudrost”) 1376. Sofiju je 1382. osvojilo Otomansko carstvo, i postala je glavni grad turske provincije Rumelije. 1878. su je preuzeli Rusi, a postala je glavni grad nezavisne Bugarske 1879. Za vreme Drugog svetskog rata, Sovjeti su zauzetli Sofiju i pro-nemačku Bugarsku.

U gradu ima 16 univerziteta, među kojima je i Univerzitet u Sofiji, osnovan 1889. Ova pravoslavna metropola ima mnoštvo crkava, među kojima su značajnije crkva Svetog Đorđa, Svete Sofije, Crkva Svete Nedelji i katedrala Aleksandra Nevskog.

POGLEDAJTE PONUDU ZA DOČEK NOVE GODINE U SOFIJI
SOFIJA – NOVA GODINA – 2 NOĆENJA – MAESTRO TRAVEL
PODELI