DRVENGRAD I ANDRIĆGRAD – MOKRA GORA I VIŠEGRAD

2471

Višegrad je grad u istočnoj Bosni, na reci Drini, na brežuljkastim padinama koje se iznad grada uzdižu u visoke planine. Obale Drine u Višegradu spaja stari most Mehmed-paše Sokolovića, poznatiji kao „na Drini ćuprija“, opisan u istoimenom romanu Ive Andrića koji je za to delo dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Andrićgrad ili Kamengrad je kulturni centar koji se nalazi u Višegradu, na mestu gde se reka Rzav uliva u Drinu. Tvorac ovog projekta je Emir Kusturica, a za posetioce grad je otvoren 2012. Sa pedesetak objekata od kamena u ovom  gradu nalai se crkva, stari trgovi, stari han, dućani…

Između Tare i Zlatibora, u zapadnom delu Srbije nalazi se Mokra Gora. Na nju se nadovezuje Šargan, koji zajedno sa Mokrom Gorom čini veličanstveni park prirode u ovom delu Srbije. Veliku atrakciju pored pruge uskog koloseka, poznatiju kao „šarganska osmica“, predstavlja svojevrsno etno selo Drvengrad, koji se nalazi na uzvišenju Mećavnik. Njegov tvorac, Emir Kusturica, sagradio je čitav mali grad sa crkvom, bioskopom, bibliotekom, galerijom slika, restoranom, poslastičarnicom, radnjama narodne radinosti… Idealno mesto za opustanje i boravak u netaknutoj prirodi.

POGLEDAJTE PROGRAM PUTOVANJA
VIŠEGRAD – JEDNODNEVNI IZLET – LAVLI TRAVEL
PODELI