VENECIJA

1324

Venecija je grad u Sjevernoj Italiji, poznat po kanalima, gondolama i bogatoj historiji, ona je i glavni grad regijeVenetoi istoimene talijanske provincije Venecija od 261 362 stanovnika. Venecija je izrasla na otocima venecijanske lagune koje su njegovi prvi stanovnici koristili kao utočište pred varvarskim naletima.

Počeci grada što se rasprostire na 117 otoka i otočića u laguni koje pješčani sprudLido, štiti od vanjskoga mora počinju u 5. vijeku. Tada su od Huna progonjeni stanovnici Akvileje pobjegli na neke od tih močvarnih otoka. U tom skloništu začelo se vojvodstvo sa duždem na čelu  i napokon se tu rodila trgovačka metropola koja je zavladala morem a posvetili su je svetome Marku pošto su kosti apostola donijeli iz Aleksandrije. Carigrad je osvojio 1204. dužd Enrico Dandolo. U 15. vijeku bila je Venecija s više od dvjesta hiljada stanovnika centar svjetske trgovine i najveći lučki grad na svijetu. Raskošne građevine koje su podsjećale na orijentalne uzore, postajale su sve raskošnije. Nicale su nove palače, bogato opremljene od umjetnika kao što su bili Tintoretto, Veronese, Tizian i Giorgione. To je grad sa 150 kanala i četiri stotine mostova. U to je vrijeme dosegao svoj vrhunac. Pad Venecije počeo je kad su Osmanlije zauzeli Carigrad. Još gore posljedice izazvalo je portugalsko otkriće morskog puta za Indiju, i rušenje venecijanskog monopola na trgovinu sa Orijentom. Od tad se, na primjer, mogao dobiti papar iz Lisabona za petinu jeftinije no što mu je bila cijena u Veneciji. Trgovačke su veze opustjele, moć i bogatstvo nestajalo, Venecija se sve više pretvarala u umirući grad.

U stvarnosti Venecija još i danas izgleda kao u vrijeme svog procvata. U očima mnogih turista pretvorila se nekadanja Venecija u kameni spomenik koji valja vidjeti. Osobito su privlačne točke Trg sv.Marka sa svojim 175 metara dugim i raskošnim prostorom, sa Bazilikom sv. Marka okićenom stupovima i mozaicima, sa 99 metara visokim Campanilom što stoji slobodno i s osobito impresivnom Duždevom palačom s arkadama zašiljenih lukova, a iznad svega privlači sistem kanala s gotovo četiri kilometara dugim Canalom Grande što presijeca grad u obliku golemog slova S. Romantična vožnja gondolom po Canalu Grande još je i danas obligatni program svakog posjetioca Venecije iako danas kanalima plovi samo 400 gondola (1750. bilo ih je preko 12 000) pa su nasuprot motornim čamcima i vaporettima danas u velikoj manjini. Theodor Fontane, koji je godine 1874. posjetio Veneciju, našao je grad čarobnim i poetskim, ali ga je također smatrao i prljavim – poput lijepe djevojke u koje je neopran vrat. “Njoj je potrebna mjesečina pri kojoj se sve vidi nekako napola”, pribilježio je on. U stvari, raskoš prošlosti nesmiljeno govori o tome kako je Venecija ne samo historijski već i materijalno umirući grad. Palače što su ih podigli na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova postepeno tonu u lagunu.

POGLEDAJTE PONUDE ZA DOČEK NOVE GODINE U VENECIJI
VENECIJA – NOVA GODINA – POLAZAK 30. 12. – 2 NOĆENJA – AUTOBUS – TRAVELLINO
VENECIJA – NOVA GODINA – 2 NOĆENJA – 3 NOĆENJA – AUTOBUS – VIVA TRAVEL
VENECIJA I RIM – NOVA GODINA – POLAZAK 27. 12. – 5 NOĆENJA – AVION I VOZ – KONTIKI
VENECIJA – POLAZAK 30.12. – 2 NOĆENJA – FILIP TRAVEL
VENECIJA – POLAZAK 30.12. – 2 NOĆENJA – PLANA TOURS
VENECIJA – NOVA GODINA – BEZ NOĆENJA – OKTOPOD
VENECIJA – NOVA GODINA – 1 NOĆENJE – OKTOPOD
VENECIJA – NOVA GODINA – 2 NOĆENJA – OKTOPOD
PODELI