MANASTIR OSTROG

2521

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve, smešten na skoro vertikalnom terenu, visoko u ogromnoj Ostroškoj Gredi, u blizini Nikšića. Manastir Ostrog je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Sa manastira Ostroga se pruža veličanstven pogled na Bjelopavlića ravnicu. Manastir Ostrog je najvažnije mesto hodčašća u Crnoj Gori. Kompleks manastira Ostroga obuhvata dva dela, od kojih je prvi – veći Donji manastir, smešten oko Crkve Svete Trojice, sagrađene 1824. godine, oko koje je većina manastirskih objekata, uključujući i konak. Do belog, gornjeg manastira, usađenog u stenu, se stiže usponom uzanom stazicom, dužine 3 km, koja vodi uzbrdo, do dve malene pećinske crkve, od kojih je jedna posvećena Svetom Krstu i veličanstveno je oslikana freskama, koje su radili slavni srpski zografi Jovan i Radul, u 17. veku, prikazujući Svetog Savu i Svetog Vasilija Ostroškog i scene iz Hristovog života i velikih praznika.

Manastir Ostrog je u 17. veku osnovao hercegovački mitropolit Vasilije. Vasilije Ostroški i tvrdoški čudotvorac je bio vladika Zahumsko-hercegovački od 1639. do 1671. godine. Vladika Vasilije je došao sa monasima u ovo udaljeno mesto, iz hercegovačkog manastira Tvrdoša, koji su porušili Turci. Vasilije Ostroški je umro 1671. godine i posle dve godine osvećen. Njegovo telo – svete mošti se nalaze u kovčegu u pećinskoj crkvi manastira Ostrog, posvećenoj Ulasku Bogorodice u hram.

Manastir Ostrog je jedan od najviše posećenih na Balkanu. Posećuju ga vernici iz svih delova sveta, pojedinačno ili u grupama. Manastir Ostrog je mesto susreta svih veroispovesti : pravoslavne, katoličke i muslimanske. Kako vernici kažu, molitvom pri svetim moštima su mnogi bili isceljeni i molitva pomaže u smanjenu životnih tegoba.

TERMIN PUTOVANJA – 12.10.2018. – 14.10.2018.

1. dan – Beograd

Polazak iz Beograda u 20:00. Noćna vožnja.

2. dan – Dajbabe – Reževići – Budva – Cetinje – Ostrog

Dolazak u manastir Dajbabe kod Podgorice. Poseta manastiru Reževići, nedaleko od Petrovca. Odlazak u Budvu i slobodno vreme. Odlazak na Cetinje i poseta Cetinjskom manastiru koji  je posvećen rodjenju Bogorodice.

Dolazak na Ostrog. Poklonjenje moštima sv.Vasilija Ostroškog. Bdenije. Noćenje.

3. dan – Ostrog – Podgorica – Morača – Mileševa – Beograd

Liturgija ( gornji manastir). Posle liturgije polazak sa Ostroga. Odlazak u Podgoricu i slobodno vreme. Poseta Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Poseta manastirima Morača i Mileševa.

Povratak za Beograd i dolazak u Beograd u večernjim satima.

Cena: 3800 din

Aranžman obuhvata

  • Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
  • Noćenje u Manastiru Ostrog (gornji manastir).
  • Razgledanja i obilaske po programu.
  • Usluge stručnog vodiča.
  • Agencijske usluge.

Aranžman ne obuhvata

  • Osiguranje lica za vreme puta i boravka u inostranstvu /Travel Insurance/.
  • Doplata za noćenje u donjem manastiru (u konaku) je 5 eur i plaća se na licu mesta.
  • Turističku taxu u Crnoj Gori ( 2 eur plaćanje u agenciji po prodajnom kursu poslovne banke na dan uplate).

Način plaćanja

  • Gotovinskom uplatom 30% prilikom rezervacije, ostatak deset dana pre putovanja.
  • 30% odmah, ostatak na dve mesečne rate čekovima građana bez uvećanja.

Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel”, licenca OTP 06/2014 izdata 28.01.2014. godine.

PODELI