MANASTIR OSTROG

4298

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve, smešten na skoro vertikalnom terenu, visoko u ogromnoj Ostroškoj Gredi, u blizini Nikšića. Manastir Ostrog je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Sa manastira Ostroga se pruža veličanstven pogled na Bjelopavlića ravnicu. Manastir Ostrog je najvažnije mesto hodčašća u Crnoj Gori. Kompleks manastira Ostroga obuhvata dva dela, od kojih je prvi – veći Donji manastir, smešten oko Crkve Svete Trojice, sagrađene 1824. godine, oko koje je većina manastirskih objekata, uključujući i konak. Do belog, gornjeg manastira, usađenog u stenu, se stiže usponom uzanom stazicom, dužine 3 km, koja vodi uzbrdo, do dve malene pećinske crkve, od kojih je jedna posvećena Svetom Krstu i veličanstveno je oslikana freskama, koje su radili slavni srpski zografi Jovan i Radul, u 17. veku, prikazujući Svetog Savu i Svetog Vasilija Ostroškog i scene iz Hristovog života i velikih praznika.

Manastir Ostrog je u 17. veku osnovao hercegovački mitropolit Vasilije. Vasilije Ostroški i tvrdoški čudotvorac je bio vladika Zahumsko-hercegovački od 1639. do 1671. godine. Vladika Vasilije je došao sa monasima u ovo udaljeno mesto, iz hercegovačkog manastira Tvrdoša, koji su porušili Turci. Vasilije Ostroški je umro 1671. godine i posle dve godine osvećen. Njegovo telo – svete mošti se nalaze u kovčegu u pećinskoj crkvi manastira Ostrog, posvećenoj Ulasku Bogorodice u hram.

Manastir Ostrog je jedan od najviše posećenih na Balkanu. Posećuju ga vernici iz svih delova sveta, pojedinačno ili u grupama. Manastir Ostrog je mesto susreta svih veroispovesti : pravoslavne, katoličke i muslimanske. Kako vernici kažu, molitvom pri svetim moštima su mnogi bili isceljeni i molitva pomaže u smanjenu životnih tegoba.

   Beograd– Dajbabe – Ostrog  – Morača –  Beograd

             10.05.2019.-12.05.2019. 

1. dan – Beograd

Polazak iz Beograda u 20:00h. Noćna vožnja.

2. dan – Dajbabe – Ostrog

Dolazak u manastir Dajbabe kod Podgorice. Prisustvovanje jutarnjoj liturgiji. Odlazak na Ostrog.

Dolazak na Ostrog u prepodnevnim časovima. Obilazak manastirskog kompleksa donjeg i gornjeg manastira, poklonjenje moštima Svetog Stanka u donjem manstiru i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog. U 17:00h odlazak na praznično bdenije koje će služiti više arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Nakon bdenija odmor na platou gornjeg manastira. Tačno u ponoć uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog u gornjem manastiru kraj moštiju svetitelja služi se akatist Svetom Vasiliju.

3. dan – Ostrog – Morača – Beograd

Jutarnje bogosluženje i Sveta arhijerejska liturgija. Po završetku Svete liturgije polazak sa Ostroga. Poseta manstiru Mileševa.

Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

Cena: 3800 din

Aranžman obuhvata

 • Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
 • Razgledanja i obilaske po programu.
 • Usluge stručnog vodiča.
 • Agencijske usluge.

Aranžman ne obuhvata

  • Turističku taksu u Crnoj Gori ( 2 eur plaćanje u agenciji po prodajnom kursu poslovne banke na dan uplate).
  • Osiguranje lica za vreme puta i boravka u inostranstvu /Travel Insurance/.

Način plaćanja

 • Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
 • 40% odmah, ostatak na dve mesečne rate čekovima građana bez uvećanja
 • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna.

Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel”, licenca OTP 06/2014 izdata 28.01.2014. godine.

PODELI