EGINA

2374

Egina je jedno od Saronskih ostrva u Egejskom moru u središnjoj Grčkoj. Ostrvo upravno pripada prefekturi Pirej i Periferiji Atika, kao jedna od opština. Sedište opštine i najveće naselje na ostrvu je istoimeni gradić Egina na severozapadnoj strani ostrva. Naziv “Egina” verovatno je izveden od grčke imena ličnosti iz grčke mitologije, Eakusa (poznatije kao Eak), mitološkog kralja drenve Egine.

Egina je veoma rano naseljena, već u doba rane praistoriji. Udoba Mikenske civilizacije Egina je bila trgovačko središte za ovaj deo Grčke. To je ostrvo donelo bogatstvo i moć, koju je tek u 5. veku pne. skršila antička Atina i sebi priključila Eginu. Kasnija istorija vezana je za istoriju Atine. U doba rane Viznatije Egina je ponovo ojačala, o čemu govore brojne crkve iz ovog vremena. Međutim, česti napadi Saracena u 9. veku doveli su novog nazadovanja i, verovatno, napuštanja ostrva. Posle osvajanja Carigrada od straen Krstaša 1204. g. Egina je bila pod vlašću Zapada sve do 1537. g. Tada Eginu osvajaju Turci i pod njima ostaje vekovima. uz kraktu vlast Mlečana krajem 17. veka.

Noviprocvat Egine dešava se obrazovanjem savremene Grčke 1830. g., kada je čak kratko bila i prestonica (1828-30. g.). Proglašavanjem Atine za novu prestonicu Egina gubi na značaju, ali ne propada, jer je nova prestonica ostala blizu. Posle rata širenjem Atine ostrvo postaje mesto vikend turizma Atinjana, a kasnije i stalnih kuća doseljenika.
Vaskršnje putovanje na Eginu

25.04.2019. – 01.05.2019.

1.dan– Veliki Četvrtak

Polazak iz Beograda u 14:00 h. Lagana vožnja I usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti.

2. dan–Veliki Petak

Dolazak u Pirej. Odlazak u luku i plovidba trajektom na Eginu. Poseta manastiru Sv.Nektarija i poklonjenje Njegovim Svetim moštima. Odlazak u Agia Marinu i smeštaj u hotel. Slobodno vreme. U večernjim časovima odlazak u glavni grad Egine i poseta Sabornom hramu gde ćemo prisustvovati večernjem bogosluženju sa iznošenjem plaštanice i čitanjem statija. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan– Velika Subota

Odlazak na Svetu Liturgiju u manastir Sv.Mine. Poseta manastiru Sv.velikomučenice Ekatarine gde se nalazi čudotvorna ikona Sv.Spiridona. Odlazak u poklonički hram Sv.Nektarija gde se nalazi kivot sa njegovim Svetim moštima. Povratak u Agia Marinu. Slobodno vreme radi odmora. U večernjim časovima odlazak na Vaskršnju Liturgiju u manastir Sv.Nektarija. Povratak u Agia Marinu. Smeštaj u hotel. Noćenje.

4. dan – Vaskrs

Vaskršnji doručak. Odlazak u Perdiku, malo ribarsko mesto gde ćemo imati vremena za obilazak. Odlazak u glavni grad Eginu. Slobodno vreme. Povratak u Agia Marinu. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5. dan– Vaskršnji Ponedeljak

Odlazak u manastir Sv.Nektarija na Svetu Liturgiju. Doručak (lanč paket). Odlazak u Eginu i plovidba trajektom u luku Pirej. Odlazak u poklonički Hram Svetog Nektarija u Kamarizu, gde ćemo se pokloniti svetinji u kojoj je službovao blaženo počivši arhimandrit Nektarije Vitalis. Polazak za Eviju i dolazak u mesto Prokopi gde se nalazi poklonički hram Svetog Jovana Rusa u kome ćemo imati priliku da celivamo Njegove Sv.mošti. Odlazak u Edipsos. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan – Vaskršnji Utorak

Doručak. Odlazak u crkvu Sv.Pantelejmona gde ćemo prisustvovati Svetoj Liturgiji. Slobodno vreme. Polazak za Beograd. Poseta pokloničkom hramu Sv.Petke Trnove gde se nalazi istoimeni izvor. Vožnja kroz Grčku, Makedoniju I Srbiju.

7. dan- Vaskršnja Sreda

Dolazak u Beograd u jutarnjim časovima.

Cena: 199 EUR

Cena aranžmana je izražena u eur po osobi, plaća se u dinarskoj protiv vrednosti po prodajnom kursu poslovne banke na dan uplate.

href=”https://www.google.com/maps/place/%D0%95%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0/@37.937317,23.2266644,10.21z/data=!4m5!3m4!1s0x14a1ce1d13892565:0x6a93b74d8ed9e424!8m2!3d37.7408815!4d23.5014213?hl=sr”>

PODELI