ĐENOVA

1842

Đenova je grad smešten u severozapadnom delu Italije, i glavni je grad pokrajine Ligurija i okruga Đenova. Ujedno je i najveća italijanska luka. Đenova se prostire na površini od 243, 60 kvadratnih kilometara, a u njoj živi oko 611 500 stanovnika. Ovo je šesti po veličini grad u Italiji.

Na području Đenove preovladava sredozemna klima, sa dugim i toplim letima, i blagim i vlažnim zimama.

Prostor Đenove bio je naseljen Ligurima, jednim od italskih plemena iz predrimskog perioda. Gradsko naselje je tokom Punskih ratova gotovo u potpunosti uništeno, da bi nakon toga bilo ponovo izgrađeno. U vreme rimske države Đenova nije bila grad od posebog značaja. Početkom srednjeg veka grad su opsedala brojna varvarska plemena, a u desetom veku Đenova je ponovo bila uništena. Nakon toga započinje veliki preporod ovog grada – države, i uskoro je Đenovska Republika postala jedna od najsnažnijih trgovačkih država u Evropi.

Jedan od najpoznatijih Đenovljanina bio je čuveni moreplovac Kristofor Kolumbo.

U novije vreme za Đenovu su se borili Austrijanci, Francuzi, i italijanske patriote. Na kraju su pobedili ovi treća, tako da je upravo iz ovog grada 1860. godine krenula čuvena ekspedicija Guzepea Garibaldija, kojom su udareni temelji buduće Kraljvine Italije.

Danas je Đenova vrlo atraktivna turistička destinacija, a njeno staro gradsko jezgro se nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine.

Turističke atrakcije u Đenovi su :

Palazzo Ducale, ili Palata Duždeva smeštena je na najpoznatijem gradskom trgu Piazza De Ferrari. Ovde se nalazila rezidencija đenovljanskih duždeva, a danas je u njoj smešteno nekoliko muzeja i arhiva. Veoma popularan je Muzej džeza, a tu se nalaze i knjižara, kafe, kao i restorani.
Katedrala Svetog Lorenca je osveštana 1118. godine, a građena je u gotičkom stilu. Odlikuje je mermerna fasada sa crno – belim prugama, kao i izuvijani stubovi i statue lavova. Kupola katedrale završena je u šesnaestom veku. Unutrašnjost crkve dekorisana je slikom Strašnog suda, nepoznatog vizantijskog slikara iz četrnaestog veka.
Kuća Kristofora Kolumba nalazi se u kod ostataka samostana Svetog Andrije, u blizini Porta Soprana, gradskih vrata koja su bila deo odbrambenog zida.
Via Garibaldi, danas Strada Nuova je ulica u kojoj se nalaze brojne istorijske znamenitosti, pa se ona od 2006. godine nalazi na UNESCO –voj listi svetske baštine.
Đenovljanski akvarijum je jedna od najvećih gradskih atrakcija. U njemu se nalazi preko 5 000 morskih stvorenja, a koja plivaju u 6 miliona litara vode.
Muzej blaga je muzej u kome se čuvaju relikvije, ili barem ono za šta se nekada tvrdilo da to jesu. Tu je Sveta posuda za koju se smatralo da je Sveti gral, tanjir na kome je navodno Salome primila glavu Jovana Krstitelja, kao i delić krsta sa Hristovog raspeća.
Posetioci Đenove mogu da uživaju u nekom od lokalnih kulinarskih specijaliteta, koa što je Pesto, sos koji se služi sa pastom. Tu je i cima genovese, ali i neizostavni desert pandolce. Đenova je grad kulture i istorije, ali i dobrog provoda. Gradom se nižu restorani i kafići, ali i noćni klubovi u kojima je provod zagarantvan. Đenova ima da pokaže mnogo toga, i zato je ovaj grad sjajna destinacija za savršeno putovanje.

POGLEDAJTE PONUDE ZA OBILAZAK ĐENOVE
ĐENOVA – 4 DANA – AVIONOM – FILIP TRAVEL
ĐENOVA – 6 DANA – AUTOBUS – VIVA TRAVEL
PODELI