MILANO

1957

Milano je drugi po veličini grad Italije, glavni grad provincije Milano i pokrajine Lombardije u severnoj Italiji. Milano je privredni, modni i medijski centar i važi za „moralni glavni grad“. Poznat je po svojoj gotskoj katedrali, operi „Milanska skala“ i raznim umetničkim vrednostima.

Ovaj severni biser ima dugu i burnu prošlost, koga su podigli Rimljani pokorivši Severnu Italiju i njene stanovnike Gale. Svedoci tog događaja su mnoge građevine sada enormno posećene od strane turista. Veoma je važno napomenuti da je Milano jedan kraći period bio prestonica svemoćnog i snažnog Rimskog carstva pod kojim je podrhtavao veći deo Evrope. Ipak, danas je Milano moderan grada, ali još uvek poseduje stare građevine koji mu daju dušu. Najznačajnije znamenitosti su: Milanska katedrala (Duomo), zamak Sforca, Milanska skala, crkva Santa Marija dela Gracije, crkva svete Anastazije, Trijumfalni luk, Nacionalni muzej znanja i nauke „Leonardo da Vinči“, Muzej oslobođenja i Muzej Mansonija, Galerija di Brera, Nacionalna biblioteka di Brera … Milanska katedrala (Duomo) je majstorsko delo italijanske gotike. Nalazi se na trgu koji je dobio ime po katedrali (Piazza del Duomo). Počela je da se gradi krajem XIV veka, a dorađivala se i u prošlom veku. Zamak Sforca predstavlja značajan srednjovekovni spomenik. Često je prepravljan, a danas je pretvoren u muzej, institut za umetnost i istoriju.

Milano je svetski poznat i po operi, Milanskoj skali, sagrađenoj u XVIII veku. U njenoj dvorani ima mesta za preko 3000 gledalaca. Ova građevina raspolaže i pozorišnim muzejom, a to je u stvari istorija skale. Godine 1492. došao je Leonardo da Vinči na Milanski dvor. Leonardo je u Milanu nacrtao je brojne skice brana za izgradnju kanalnog sistema. U crkvi Santa Marija dela Gracije nalazi se čuvena „Tajna večera“.

Trijumfalni luk spada među najzanimljivije turističke objekte i predstavlja neoklasično delo namenjeno prvo Napoleonu, a kasnije kralju Vitoriju Emanuelu II.

 

POGLEDAJTE ARANŽMANE ZA MILANO
MILANO – 5 I 6 DANA – AUTOBUSOM – VIVA TRAVEL
MILANO – 6 DANA – AUTOBUSOM – OKTOPOD TRAVEL
MILANO – 5 DANA – AUTOBUSOM – FANTAST
MILANO – 5 DANA – AUTOBUSOM – TRAVELLINO
PODELI