MOSKVA

1741

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na obalama reke Moskve,velikoj Ruskoj niziji, prosečno na oko 120 m nadmorske visine, i obuhvata površinu od oko 1100 km². Broj stanovnika brzo raste i broji oko 13 miliona stanovnika. Moskva ima status grada federalnog značaja. Administrativno se deli na 10 okruga koji se dele na mnogobrojne područne uprave.

Crveni trg je srce Moskve i najčešća prva destinacija svih turista. okružuje ga crkva Svetog Vasilija, Lenjinov Mauzolej i jedan od zidova Kremlja. Crveni trg se prvi put u zvaničnim spisima pojavljuje u 15 veku kada je Ivan II naredio da se unište sve drvene građevine koje su okruživale Kremlj kako bi se na tom prostoru napravila pijaca. Zbog toga je prvi naziv trga bio Trgovački trg. U 16.veku je naziv trga bio Trg Svetog Trojstva po crkvi Svetog Trojstva. Crveni trg je dobio ovo ime u 19 veku, ali se ovaj naziv pominje i u dokumentima iz 17 veka. različiti vekovi su različito uticali na Crveni trg pa je zato Crveni trg danas najzanimljivija atrakcija turistima. Slika Crvenog trga će se pojaviti će se pojaviti na većini razglednica koje ćete kupiti u Moskvi.

U Puškinovom muzeju su uglavnom izložena dela umetnika sa zapada, ali u njemu su i neke od najznačajnijih impresionističkih i postimpresionističkih  kolekcija u svetu. Ali 2007.godine su ove kolekcije premeštene u aneks koji se nalazi preko puta glavne zgrade.

Dok se u Lenjinovom mauzoleju  nalazi balsamovano telo oca boljševičke revolucije, Vladimira Iliča Lenjina. Zanimljivo je da on nikada  za života nije želeo da bilo kakva građevina bude podignuta u njegovu slavu.

Izgradnju crkve Svetog Vasilija je naručio car Ivan IV Grozni i bila je građena između 1555. i 1561. god. Ima karakteristične šarene kupole. Danas je u njoj muzej. Legenda kaže da je Ivan Grozni oslepeo arhitektu Postnika Jakovljeva kako ni za koga više ne bi izgradio ovako lepu građevinu.

Vekovima je Kremlj dokaz mnogih tragičnih događaja ruske istorije. Ispred ove građevine su odigrani mnogi ratovi, neprijateljske snage su ga okupirale, ali i mnoge nacionalne proslave su održane na trgu ispred Kremlja. Danas je moskovski Kremlj jedan od najvećih muzeja u svetu. Kula Spaskaja se smatra najlepšom i najznačajnijom na Kremlju, a možda i u celoj Moskvi.

Spaskaja kapija je nekada bila glavni i jedini ulaz u Kremlj. Više od 150 godina je jedinstveni spomenik Carsko zvono stajao na belom popločanom trgu u podnožju kule Ivana Velikog. Velika zvona su sačuvana u moskovskom sudu u 16 i 17 veku, ali nijedno nije ostalo do danas. Topovi su oštećeni vremenom, a najviše su ih požari uništavali. Tokom velikog požara u Moskvi 1701.godine, zvono je palo i razbilo se na komade. Carski top je najveći i najstariji top na svetu. Top je čuvan u sudu tokom vladavine sina Ivana Velikog. Top je dug 5m. Danas Carski top, smešten na nosaču, na kome se nalaze dekorativna đulad, svako teško po 1000kg, nalazi se ispred Katedrale Dvanaest apostola……..

POGLEDAJTE ARANŽMANE ZA MOSKVU
MOSKVA – 5 DANA – AVIONOM – PUTNIK TRAVEL
MOSKVA I ST. PETERBURG – 8 DANA – AVIONOM – FILIP TRAVEL
MOSKVA I ST. PETERBURG – 7 DANA – AVIONOM – KOMPAS TRAVEL
MOSKVA I ST. PETERBURG – 7 DANA – AVIONOM – VIVA TRAVEL
PODELI