SAN MARINO

1516

Nekoliko kilometara od istočne italijanske obale nalazi se Republika San Marino koja na svojih 60 km2 nudi mnogo znamenitosti, zanimljivih ukusa i pogled na opuštajući krajolik.

Treća najmanja država u Evropi, posle Vatikana i Monaka, Republika San Marino (italijanski, Serenissima Repubblica di San Marino) okružena je italijanskim regijama Emilia-Romagna i Marche. Prema legendi, San Marino je 301. godine osnovao klesar Marin sa ostrva Raba koji je sa prijateljem pobegao u Rimini, gradić 20 kilometara udaljen od današnjeg San Marina. Zbog progona hrišćana sakrio se na obližnje brdo Titano, gde je sagradio kapelicu koja danas čini jezgro grada San Marina. Republika zauzima 61,5 km2, a udaljenost od njene najsevernije do najjužnije granice je svega 12 kilometara vazdušne linije. U ranoj fazi ujedinjenja Italije tokom 19. veka, San Marino je pružao utočište onima koji su bili progonjeni zbog podrške ujedinjenju. Đuzepe Garibaldi, italijanski revolucionar i borac za ujedinjenje, u znak zahvalnosti San Marinu, garantovao je da će postati nezavisna i suverena država i nije je pripojio ujedinjenoj Italiji 1860. godine.

Republika San Marino podeljena je na devet malih opština (San Marino, Acquaviva, Domagnano, Borgo Maggiore, Faetano, Chiesanuova, Fiorentino, Montegiardino, Serravalle), koje su svaka na svom brdu. Kao suvenir iz srednjeg veka, na 756 metara visine brda Titano ponosno stoji kula Guaita (na lokalnom dijalektu „onaj koji čuva stražu“). Njen središnji deo datira iz 11. veka, što je čini jednim od najstarijih utvrđenja u Italiji. Tokom vekova nebrojeno je puta bila rekonstruisana, a od 1930. godine otvorena je za javnost (ulaz se plaća oko 245 dinara). Od septembra do marta otvorena je od 8.50 do 17 časova. Na drugom vrhu brda Titano je dvorac Cesta, poznat i kao Fratta. Sagrađen je krajem 11. veka, a danas je u njemu Muzej oružja sa predmetima koji datiraju iz razdoblja od srednjeg do 19. veka. Ulaznica košta oko 250 dinara. Treća kula, ujedno i najmanja, Montale iz 13. veka imala je stratešku ulogu u odbrani od neprijatelja.

POGLEDAJTE ARANŽMANE ZA SAN MARINO
SAN MARINO – 5 DANA – AUTOBUSOM – BELVI
PODELI