SICILIJA

1643

Najveće ostrvo na Mediteranu, pripada Italiji, ali je kao zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Ona je je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, saracenskim (arapskim), španskim nasleđem. Sicilija je jedinstvena i u šarolikom i raskošnom mediteranskom svetu jer je u sebe primila i severnije evropsko nasleđe, prvenstveno normansko. Sicilijanci, ponosni što je njihovo ostrvo kao jak brend, kažu da Sicilija nema potrebe da se poredi sa drugim mestima, ona je autentična. Zato se ne kaže da je Sicilija nalik nečemu, već da nešto podseća na Siciliju. Sicilija nije privlačna samo za letnji odmor koji se provodi na plaži, ona pruža priliku da se upozna jedinstveni deo evropske civilizacije i prirodnog bogatstva, kao što je jedini živi vulkan u Evropi – Etna.

Sicilija se smatra velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog, sicilijanskog baroka. Mnogi hoteli na Siciliji su kao muzeji, smešteni u vilama i palatama sa bogatom istorijom.

Palermoje smešten u istoimenom zalivu u Tirenskom moru i ima brdovito zaleđe. Zbog izuzetnog reljefa zaliv je nazvan Konka d’ Oro (Zlatna školjka). U prošlosti je grad bio okružen zasadima limuna i pomorandži, koji su sada mnogo ređi jer su se naselja proširila. Iako ih je manje, limun i pomorandža iz regiona Palerma i dalje su posebno kvalitetni i ukusni.Palermoje glavni grad Sicilije, italijanske pokrajine, i velika luka na severozapadu ostrva. U srednjem veku je bio jedan od najznačajnijih gradova Evrope. Danas je to veoma dinamičan grad sa mnogo saobraćajne gužve, iako ima dve linije metroa. Središte grada je sačuvalo srednjovekovni plan sa mrežom uskih ulica i krivudavih prolaza. Prodavnice luksuzne robe su u Via Roma i Via Makveda.Palermoje najbolji predstavnik normansko-vizantijsko-arapske kulture sa katedralom i nekadašnjom kraljevskom palatom (Palaco Reale ili Palaco dei Normani) u kojoj je danas smeštena pokrajinska skupština. Među znamenitostima su La Martorana, crkva iz normanskog doba sa baroknom fasadom, Teatro Masimo, jedna od najvećih operskih kuća u Italiji. Slavna tradicija lutkarskog pozorišta može se upoznati u Muzeju lutaka (Muzeo dele Marionete) u kome se izvode i lutkarske predstave zasnovane na srednjovekovnoj tradiciji. Jedna od najlepših građevina na području Palerma je katedrala u Monrealu (7 km od grada) u normanskom stilu sa vizantijskim freskama.

POGLEDAJTE ARANŽMANE ZA SICILIJU
SICILIJA – GRAND TOUR – 8 DANA – AUTOBUSOM I BRODOM – FANTAST
SICILIJA – 9 DANA – AUTOBUS – VIVA TRAVEL
PODELI