UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

1168

Ujedinjeni Arapski Emirati, najčešće jednostavno nazivani Emirati, su jedna od najmlađih i najmodernijih zemalja Bliskog Istoka. Neverovatna raskoš zemlje, koja je bogata naftom, vidljiva je na svakom koraku. Idealan spoj tradicionalnih vrednosti i fascinantnih modernih zdanja, među kojima se izdvajaju najluksuzniji hotel na svetu Burdž Al Arab (Burj Al Arab) i najviša zgrada na svetu Burdž Kalifa (Burj Khalifa), čini Emirate vrlo poželjnom i unikatnom destinacijom.

Emirati (The United Arab Emirates – UAE) su smešteni na jugoistočnom delu Arabijskog poluostrva, na obalama Persijskog zaliva na severu i Omanskog zaliva na jugu, u regiji jugozapadne Azije. Oman i Saudijska Arabija dele kopnenu granicu sa Emiratima, dok more spaja Emirate sa Katarom i Iranom, a najjužniji emirat Fudžeira izlazi na Indijski okean. Po zvaničnim podacima iz 2013. godine, na ukupnoj površini od skoro 84.000 km2 živi i radi 9,2 miliona stanovnika. Samo nešto više od 15% od ukupnog broja stanovnika, čini domaće stanovništvo, dok veći procenat čine doseljenici mahom iz Južne Azije i Arapi iz raznih delova sveta. Prvi dokazi tragova čoveka na ovim prostorima datiraju još od 5500 hiljada godina p.n.e. U toku dugog perioda, u kome su borbe, ratovi i preuzimanje vlasti od strane mnogih muslimanskih dinastija na ovim prostorima Bliskog Istoka zauzimale najveći deo, istorija Ujedinjenih Arapskih Emirata počinje sticanjem nezavisnosti od Velike Britanije. Tako se Emirati osnivaju 02. decembra 1971. godine i od tada predstavljaju federaciju sedam emirata (kneževina): Abu Dabi (Abu Dhabi), Dubai, Adžman (Ajman), Fudžeira (Fujairah), Ras Al Kajmah (Ras al-Khaimah), Šarža (Sharjah) i Am Al Kuvein (Umm al-Quwain).

Glavni grad Emirata je Abu Dabi, središte naftne industrije, koji je ujedno i najveći emirat pod nazivom „Manhattan“ Bliskog Istoka. Nakon početka izvoza nafte šezdesetih godina prošlog veka, svi prihodi su se upućivali na razvoj zemlje, da bi danas Emirati dostigli šesto mesto po zalihama rezervi nafte u svetu. Poslovni, turistički i najnaseljeniji centar, sa preko 35% od ukupnog broja stanovništva cele zemlje, koji privlači najveći broj turista iz celog sveta, je emirat Dubai. Poseduje niz svetski poznatih turističkih atrakcija. Od planina, preko peščanih dina do zelenih parkova, moderne arhitekture metropole, ali i starih sačuvanih zanatskih okruga, Dubai je poznat i kao jedan od najvećih šoping centara ovog dela jugozapadne Azije.

Visoka sezona za posetu Emiratima je period od novembra do aprila, kada se organizuje veliki broj festivala, kulturnih i sportskih manifestacija i konferencija i koji se odlikuje ogromnim brojem turista iz celog sveta, a najviše iz Evrope. U poslednjih nekoliko godina, među najvažnijim atrakcijama širom zemlje je poseta konjskim trkama, trci kamila, poseta emiratu Šarža, koji je 1998. godine imenovan od strane UNESCO-a kao kulturna prestonica arapskog sveta, poseta emiratu Fudžeira koji i dalje predstavlja centar tradicije koja se bazira na starim aktivnostima poput morskog ribolova, Zlatnom Suku u Dubaiju, arheološkim nalazištima u Džumeiri u Dubaiju, Nacionalnog muzeja Al Ain (Al Ain National Museum) u Abu Dabiju, poseta šoping centru „Mall of the Emirates“ pored koga se nalazi i „Ski Dubai“ kao zatvoreni skijaški objekat.

Ujedinjeni Arapski Emirati predstavljaju modernu i bogatu zemlju, koja se razvija velikom brzinom, ali i jedinstvenu destinaciju. Prema najnovijem međunarodnom Galupovom istraživanju o najsrećnijim zemljama sveta, od 134 zemlje Emirati zauzimaju čak 18. mesto na listi. Neobične svetske ideje ne zaobilaze ovu zemlju, što govori i činjenica da je čuveni Google Street View ušao u Emirate ali ne na standardni način – lansirao je tzv. „Camel View“. Drugačijim pristupom, korišćenjem kamila, kompanija Google je zabeležila „autentične slike“ velikih pustinjskih prostranstava koja u pravoj meri dočaravaju suštu suprotnost modernim gradovima i brzom tehnološkom razvoju zemlje. Sa druge strane, brzi naučni i tehnološki razvoj zemlje, domaćim naučnicima je pružio mogućnost da objave plan za slanje svoje prve svemirske letelice na Mars do 2021. godine, što znači da će ovo biti prva arapska zemlja koja će stići do druge planete. Spoj tradicionalnih vrednosti i sve više modernih a tehnološki ostvarivih ideja, čine Ujedinjene Arapske Emirate unikatnom zemljom današnjeg sveta.

 POGLEDATE CENOVNIKE ZA UAE
DUBAI – INDIVIDUALNO – PONTE TRAVEL
PODELI