MANASTIR MANASIJA – KRUPAJSKO VRELO – MANASTIR GORNJAK –  PEĆINA CEREMOŠNJA

 Period putovanja: 

PROGRAM U PDF-u

Dan 1: Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima. Vožnja preko Svilajnca i Despotovca. Obilazimo manastir Manasiju, opasanu jakim zidinama i visokim, kamenim kulama. Manastir je zadužbina despota Stefana Lazarevića i najznačajniji spomenik srpske srednjovekovne kulture. Slušamo priču o čuvenoj resavskoj školi u kojoj su učeni monasi i pisci ukrašavali rukopise i knjige.

Put nas dalje vodi u krajnje neobičnu  i pravu prirodnu oazu – Krupajsko vrelo. U mestu na kom izvire Krupajska reka i predelu gde priroda caruje, pravimo pauzu za ručak. Pastrmka, homoljski sir, jagnje, kačamak, samo su jedni od specijaliteta ovog kraja.

Nakon ručka, izlet nastavljamo do manastira Gornjak. Naslonjen na liticu, sa kapelom u steni, manastir je izgradio knez Lazar očaran lepotom kraja u dolini reke Mlave. Manastir je bio i inspiracija pesnika Đure Jakšića koji je ovde često pohodio.

Naša poslednja odrednica je pećina Ceremošnja. Pećinski stubovi, okamenjeni vodopodi, draperije, samo su jedni od nakita koji krase njene dvorane. Istražujemo pećinu i predele u srcu Homolja i njegovom kraju.

Povratak u Beograd u večernjim časovima.

Cena: 2900 RSD

Prilikom prijave plaća se celokupan iznos aranžmana. Minimum putnika za realizaciju aranžmana je 15.

Aranžman obuhvata:

  • Kompletnu organizaciju i vođenje puta
  • Prevoz visokopodnim turističkim autobusom ili minibusom sa klima uređajem i audio opremom
  • Ulaznicu u pećinu Ceremošnja

Aranžman ne obuhvata:

  • Individualne troškove na putovanju
  • Hranu i piće
  • Putno osiguranje
PODELI