Istanbul

Istanbul, Turska

već od 369€

Opis destinacije

Istanbul – grad koji leži na dva kontinenta, spoj istoka i zapada, Evrope i Azije, sa svojom raskošnom kulturnom ostavštinom, nikad ne prestaje da oduševljava. Uobličile su ga četiri snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska. Kroz istoriju je nosio različita imena: Vizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul. Danas je Istanbul velegrad, sa preko 13 miliona stanovnika koji žive i rade na dva kontinenta. Moderni Trg Taksim ili kvartovi Bejoglu i Osmanbej, će učiniti da se osećate kao u bilo kojoj svetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbežno vratiti par stotina ili čak hiljada godina unazad. Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo – nigde ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
ISTANBUL
4 dana (3 noćenja) – avionom 
DATUMI POLASKA:
17.10.2022  - 369e
24.10.2022  - 389e
24.11.2022  - 369e

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO (svi neophodni troškovi po osobi): avio i aerodromske takse u Beogradu i Istanbulu, (oko 58 € na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama), avionski prevoz na relaciji Beograd – Istanbul – Beograd, prevoz autobusom po programu putovanja, smeštaj u hotelima kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim sobama (noćenje sa doručkom-usluživanje), razgledanje grada prema programu, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO: međunarodno putno zdravstveno osiguranje, ulaznice za kulturno istorijske objekte, troškovi Antigenskog ili Pcr testa za ulazak i izlazak iz zemlje ukoliko bude bio potreban, gradske boravišne, komunalne servisne i poreske takse (oko 3 € po osobi i po noćenju), kao i fakultativni izleti. 

FAKULTATIVNI IZLET
- Poludnevni obilazak istorijskog dela grada pešice. Cena - 55 evra. (U cenu je uključeno: ulaznice za Aja Sofiju, palatu Top kapi, kao i angažovanje lokalnog vodiča)
- Krstarenje Bosforom i poseta Veseljenskoj patrijaršiji. Cena 35 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na relaciji hotel – patrijaršijapristanište, krstarenje brodom, kao i angažovanje lokalnog vodiča)
Za realizaciju ovog izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika. (U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika izleti bi mogli da budu izvedeni uz korigovanje cene) 

- ISTANBUL Hotel “Ephesus”, kategorije 4 zvezdice
1. dan (17.oktobar 2022) BEOGRAD – ISTANBUL.
Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 10.10 sati. Let za Istanbul (JU 802) u 13.10 sati. Sletanje na aerodrom u 15.50 sati. Agatha Christie jedna je od mnogobrojnih pisaca koje je Istanbul inspirisao za njene romane, a ovaj senzacionalni grad ostavlja sličan utisak daha misterioznosti i sjaja na svakoga ko se jednom nađe u njemu. Francuski pisac i političar iz 19. veka Alfons de Lamartin bio je neizlečivi zaljubljenik u jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. I u tome nije bio usamljen. Prestonica Vizantije i Otomanske imperije, izgrađena na sedam brežuljaka, a koja spaja Evropu sa Azijom i Bosforskim moreuzom, Mramorno sa Crnim morem, večna je inspiracija umetnika, hodočasnika, pustolova... Zajedno sa svojim osvajačima i carevima, menjao je imena. Vizantion, Avgust Antion, Drugi Rim, Konstantinopolj, zatim Carigrad, pa Istanbul. Razgledanje autobusom jedinog grada na svetu koji se nalazi na obalama dva kontinenta i koji čuva neprocenjive vrednosti tri carstva, čija je prestonica bio. On je jedinstvena veza između Istoka i Zapada i njihove prošlosti, ali Istanbul nije samo čuvar prošlosti već živ i moderan grad. Danas je to najveći, ali ne i glavni grad Turske, čije se mnoge znamenitosti nalaze na listi UNESKO-ve svetske baštine. Pod njegovim večnim nebom, na kome se ocrtavaju kupole i minareti, vlada stalni žamor i pokret mase, buka vozila duž vijugavih sokaka popločanih kaldrmom, zvuci brodskih sirena trajekata koji saobraćaju između obala Evrope i Azije, uzvici uličnih prodavaca u luci, pozivi vlasnika malih radnji na bazaru uvek prisutnim mušterijama. Valensov viadukt, Zlatni rog, most Galata, rezidencijalni kvart Bejoglu, Trg Taksim, prelazak Bosforskog moreuza preko mosta Fatih Sultan Mehmed, džamija Mehmed paše Sokolovića, palata Topkapi, brdo Čamlidža... Transfer i smeštaj u hotel. Noćenje.

2. dan (18.oktobar 2022.) ISTANBUL.
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativno krstarenje Bosforom i poseta patrijaršiji. Zahvaljujući caru Konstantinu, koji je Konstantinopolj učinio prestonicom Istočnog rimskog carstva, Vaseljenska Patrijaršija je stekla izuzetnu crkvenu i političku važnost. Sedište patrijaršije je u Crkvi Sv. Đorđa koja je nekoliko puta paljena, rušena, uništavana, a glavna vrata su zapečaćena, jer je na dovratku u 19. veku bio obešen patrijarh. Crkva se nalazi u grčkom naselju Fener, nedaleko od zaliva Zlatni rog. Iako je originalna crkva imala velelepnu kupolu, u rekonstrukciji crkve u 18. i 19. veku ona nije obnovljena, pa crkva nije natkrivena „svetim lukom“. Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena, sa zlatnim ikonostasom koji prikazuje detalje iz Hristovog i života drugih svetaca i hrišćanskih mučenika. Najznačajnija relikvija u crkvi je stub crne boje, za koji se veruje da je stub za koji je bio privezan i na kom je šiban Isus Hrist pre raspeća na Golgoti i da ga je u Konstantinopolj donela Konstantinova majka, carica Jelena. Krstarenje Bosforom će pružiti magičan kontrast između prošlosti i sadašnjosti kao i nezaboravan pogled na dva kontinenta u trajanju od sat i po, koje otkriva prizore života najbogatijih Turaka čije vile krase obale moreuza, pogled na carske palate, tvrđave, mostove i romantična mestašca bosforskog prolaza. Noćenje.

3. dan (19.oktobar 2022.) ISTANBUL.
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni poludnevni obilazak istorijskog dela grada pešice: Antički hipodrom - centar gradskih zbivanja u rimsko doba inspirisan cirkusom Maksimusom u Rimu, na kojem su se nekada održavale trke konja, a danas je to plato u obliku piste i Teodosijev obelisk. Plava Džamija - Prvi pogled na nju će vas zbuniti ako budete očekivali objekat u boji koja se nalazi u imenu, ali je zapravo plava samo unutrašnjost. Prepoznatljiva je po tome što jedina ima šest minareta, a nazivaju je "božjim delom u ljudskom ruhu". Ispred nje su uvek dugi redovi posetilaca, baš kao i ispred Aja Sofije, Svete Sofije ili Crkve svete mudrosti. Rimski car Justinijan je u 6. veku naredio da se podigne crkva kakve nije bilo od doba Adama i kakve nikad više neće biti. Tako je i bilo. A onda ju je, 1453. godine, padom Vizantije Mehmed Drugi pretvorio u džamiju tako što su umesto krsta stavljeni polumesec i zvezda, zvona i oltar su uklonjeni, freske i mozaici prefarbani, a minareti joj dali pravo islamsko lice. Osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk, čija se slika ili bista nalaze na gotovo svakom koraku u ovoj državi, preimenovao ju je 1934. godine u muzej, u kojem još "živi" nekolicina fresaka i mozaika - kao dokaz da je ovo bilo najveće hrišćansko svetilište. Aja Sofija - koja se nalazi na jednom od 7 istanbulskih brežuljaka, preko puta Plave Džamije, najveća je znamenitost Istanbula. Najveća atrakcija Istanbula je crkva Svete mudrosti Aja Sofija, sagrađena davne 537. godine. Skoro čitav vek Aja Sofija je bila najčuvenija crkva u celom hrišćanstvu. U 15. veku ju je sultan Mehmed II pretvorio u džamiju, a tek u vreme Kemala Ataturka prestala je da bude džamija, ali joj nije vraćen status crkve, pa je ona danas muzej. Top kapi palata - je bila dvor turskih sultana od osvajanja Carigrada 1453. godine pa sve do početka XIX veka. Palata topovske kapije je nastala po naredbi Mehmeda Drugog Osvajača u 15. veku, na bedemima drevnog Konstantinopolja, tamo gde se Bosfor spaja sa Mramornim morem. Bile su to zvanično odaje turskih sultana, a zapravo čitav jedan grad u koji se ulazilo na troja vrata. Carska vode do nekadašnje uprave, kada prođete kroz druga uzdahnućete na dijamante, smaragde i zlato, sav plen i poklone vladara koji su ukrašavali palatu. Treća su poznata kao ulaz u sultanov raj ili vrata čednosti, iza kojih se čuvao harem - možda najmisterioznije mesto, carstvo spletki i intriga, simbol sultanije Hurem. Kapali čaršija - pravi mali grad sa svojim avenijama, ulicama, prolazima, kapijama i raskrsnicama. Osnovao ga je Mehmed II Fatih 1461. godine da bi omogućio trgovcima bezbedno mesto na kome u miru mogu prodavati svoju robu. Najstariji i najveći zatvoren bazar na svetu koji je ispunjen jakim orijentalnim mirisima i nudi izazov za sva čula. Kroz ceo kvart Lalei nalaze se izlozi prepuni zlatnog i srebrnog nakita, tezge sa orijentalnim začinima i persijskim tepisima, prodavnice sa posudama od kovanog bakra. Noćenje.

4. dan (20.oktobar 2022.) ISTANBUL – BEOGRAD
Doručak (Sobe treba napustiti do 10 sati). Slobodno vreme za individualno razgledanje grada do transfera na aerodrom. Preporučujemo obilazak Cisterne Bazilike, savršenog sistema vodosnabdevanja koje su izgradili vizantijski arhitekti u 6. veku, za vreme vladavine vizantijskog cara Justinijana. Nedaleko od Svete Sofije nalazi se podzemna cisterna (Jerebatan) ogromni podzemni hol, nalik na palatu. Nekada je služio kao bunar iz kog se vodom snabdevao centar grada još od doba Vizantije. Voda je do cisterne dopremana vijaduktom Valens. Unutar cisterne nalazi se ukupno 336 stubova, a izgrađeni su svaki na razmaku od tačno 4 metra i tako se stiče utisak fantastične geometrijske šume, osvetljenih stubova među kojima se presijava voda u bazenima u kojima plivaju ogromni primerci riba koje su ujedno bile odlični detektori za čistoću vode. Cisterna (Jerebatan) prostire se ispod trga Sultanahmet. Pored cisterne se nalazi stub poznat kao “zmijski zub” koji je bio tačka od koje je merena razdaljina u vizantijskom carstvu. Let za Beograd u (JU 803) u 16.40 sati. Sletanje u Beograd u 17.20 sati.
Cena putovanja iskazana je u evrima a plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS na dan uplate. 

- Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cene a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja. 

- Čekovima gradjana:
- 30 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju
- 20 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 30 dana pre polaska na putovanje
- 50 % od ukupne cene putovanja putnici mogu uplatiti u 6 jednakih mesečnih rata, deponovanjem ličnih čekova građana a najkasnije 30 dana pre polaska na putovanje sa datumima dospeća svakog narednog meseca. 

– Platnim karticama: DINA, MASTER, MAESTRO, VISA

PUT

Video

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama