Jordan i Izreael

više destinacija, Jordan i Izrael

već od 2129€

Opis destinacije

Posetite biblijsku svetu zemlju Izrael, gde se na jednom mestu susreću svetilišta hrišćana , jevreja i muslimana. Raznovrsnost teritorije Izraela zadivljuje i oduševljava. U zemlji, koja je po veličini na 143 mestu, postoji devet klimatskih zona. Tu su šume, pustinje, planine, veličanstveni stari gradovi Jerusalim i Vitlajem, mesta gde je rođen i vaskrsao Isus Hrist… Sasvim drugačiji Izrael doživećete prilikom posete modernom, kosmopolitskom Tel Avivu, koji se smatra prestonicom noćnog života na Bliskom Istoku. Jordan je drevna zemlja posebnog šarma i neverovatne istorije. Puna je legendi i tradicija, bogatog kulturnog nasleđa i arhitektonskih atrakcija, predivnih plaža na Crvenom moru i lekovite vode Mrtvog mora. Sasvim zasluženo zauzima posebno mesto u razvoju svetskih civilizacija i religije. U Jordanu je kršten Isus, a Mojsije je baš tu video „obećanu zemlju“.. Ujedno, Aman je najveći grad i prestonica zemlje. Ovim dvema zemljama je zajednička najniža tačka planete Mrtvo more. Posećujući svetski poznate svetinje, u Izraelu i Jordanu se može zaustaviti vreme, udahnuti čist, jodom ispunjen vazduh i ozbiljno razmisliti o večnosti.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Putovanje Jordan - Izrael - Egipat
9 dana | 8 noćenja

Putovanje Jordan - Izrael - Egipat
17.10.2023. - 25.10.2023.
Cena - € 2.229 First minute cena - € 2.129
po osobi po boravku

Cena uključuje
- Prevoz avionom na relaciji Beograd – Beč – Aman – Kairo -Beč- Beograd
- Aerodromske takse ( U trenutku objavljivanja programa iznose 152,88 eura. Ovaj iznos je podložan promeni i biće konačno utvrđen dva dana pre početka putovanja. Eventualna doplata se vrši u poslovnicama Olympic Travel-a ili kod ovlašćenih agencija)
- Transferi aerodrom – hotel – aerodrom
- Smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama na bazi polupansiona u hotelima 4*
- Vožnje autobusom prema programu
- Ulaznice za sve objekte koji su programom predviđeniSve ulaznice za sve objekte koji su programom predviđeni (uključujući i jahanje konja u Petri)
- Razgledanja prema programu sa vodičem
- Usluge vodiča agencije i lokalnog vodiča
- Troškovi organizacije i realizacije putovanja

Cena ne uključuje
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje
- Napojnice za lokalne vozače i vodiče (cca 70$)
- Izlazne takse za Jordan i Izrael (cca 65$ )
- Troškove vize na aerodormu u Amanu oko 60 $( ukoliko se na dostavi dokumentacija 10 dana pred put)
- Troškove vize u Egiptu (cca 28 $)
- Doplata za jednokrevetnu sobu
- Usluge koje nisu naznačene u programu putovanja
DAN 1.
Beograd - Beč - Aman
Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 04.45h časova kod šaltera informacija na terminalu 1. Poletanje aviona za Beč u 07.00 h (Let OS 740).Sletanje na aerodrom u Beču u 08,10h. Nastavak putovanja za Jordan u 10,35h ( let OS 853). Sletanje na aerodrom u Amanu u 15,05h. Posle aerodromskih formalnosti polazak na panoramsko razgledanje grada. Aman je stari grad koji se prostire na 19 brežuljaka i leži na reci Jabok. Sadašnje ime nekadašnjeg Rabata datira još od Amonićana. Imao je veoma burnu istoriju. Turisti danas obilaze lokalitete iz antičkog, rimskog i islamskog period , ali se istovremeno dive i lepoti moderog dela jordanske prestonice. Slobodno vreme, večera i noćenje.

DAN 2.
Aman - Reka Jordan - Madaba - Planina Nebo - Vadi Rum
Posle doručka polazak do mesto gde je po predanju Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u vodama reke Jordan. Lokalitet “Bethany Beyond the Jordan” na istočnoj obali reke Jordan nalazi se na pola sata vožnje od jordanske prestonice Amana. Nastavak puta do Madabe radi posete grčkoj pravoslavnoj crkvi Svetog Đorđa, koja je obnovljena 1897 godine. Tu je najstarija sačuvana i najdetaljnija drevna mapa zemalja koje se prostiru istočno i zapadno od reke Jordan od Libana do Egipta, od pustinje do Mediterana. Nedaleko od Madabe, uzdiže se poznata planina Nebo koju mnogi još nazivaju “Mojsijevom gorom”. Upravo je na vrhu ove planine Bog pokazao proroku Mojsiju “obećanu zemlju”. Pogled je zaista fascinantan, jer se sa visine veće od 800 metara otkriva veliko prostranstvo susednog Izraela. Na vrhu su ostaci vizantijskog manastira s kraja 4. veka, a nešto dalje Mojsijevo svetilište. Nastavak puta prema pustinji Vadi Rum. Vadi Rum je vanvremenska i netaknuta od strane civilizacije, pustinja u Jordana, neverovatne lepote. Vetar i sunce su hiljadama godina oblikovali tu teritoriju, a kao rezultat su formirane jedinstvene stene, tesnaci, kanjoni i izvori vode. U pustinji se mogu naći i planinari i ljubitelji istorije, jer je tu i najviša tačka zemlje Džebel Rum (1754 metra). Neki crteži na stenama su stari više od četiri hiljade godina pa nije ni čudo da je Vadi Rum od 2011 godine na spisku svetske baštine UNESKO-a. Tamo i danas žive beduinska plemena sa kamilama koja imaju specifičan način života prilagođen lokalnim uslovima i stalnom potragom za vodom. Zapadnom svetu je postala poznata posle Prvog svetskog rata, jer je u njoj od 1916 – 1918.godine boravio poznati svetski arheolog i pustolov Tomas Edvard Lorens, poznatiji kao Lorens od Arabije. Smeštaj u kamp , večera i noćenje u pustinji.

DAN 3.
Vadi Rum - Petra - Aman
Doručak. Vožnja pustinjom do velicanstvene Petre, nesumnjivo najvažnije znamenitosti Jordana, drevne prestonice Nabatejskog carstva, uklesane u kamenoj litici pre 2000 godina. Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji, neverovatnoj lepoti i odličnoj očuvanosti, krajem prošlog veka je uvrštena u spisak svetskog nasleđa UNESKO-a, a 2007. godine u sedam novih „čuda sveta“. Do danas je sačuvano oko 800 građevina i žrtvenika. Od turističkog centra do dama i ulaza u najdramatičniji i najinspirativniji prirodni prolaz na svetu, stiže se jašući na konjima ili pešice. „Vrata Petre“ – su nekoliko kilometara dugačak i krivudav prolaz ukrašen prirodnim skulpturama, ostacima starih mostova i nekoliko bareljefa. Na izlazu iz sika je veličanstveni dvorac El Hazna. Obilazak dvorca, trga fasada, hramova, grobnica, amfiteatra, riznica i pozorišta. Po završetku razgledanja polazak prema Amanu. Smeštaj u hotelu, večera i noćenje.

DAN 4.
Aman - Alenbi - Vitlajem
Doručak. Nastavak puta ka Izraelu. Dolazak u Vitlejem. Obilazak najstarije hrišćanske crkve, crkve rođenja, izgrađene na mestu gde je po predanju Bogorodica rodila Hrista. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme, večera i noćenje.

DAN 5.
Vitlajem - Jerusalim - VItlajem
Doručak. Polazak za Jerusalim. Razgledanja počinjemo od Maslinove Gore koja se u Starom zavetu pominje kao mesto kuda je bežao kralj David od svog buntovnog sina Avesaloma. To je danas sveto mesto za sve jevreje, hrišćane i muslimane. Na Maslinovoj gori ima mnogo crkava, a jedan deo zauzimaju stara groblja. U podnožju gore su Gecimanski vrtovi gde rastu stare masline. Za tri stabla je utvrđeno da su stara više od 900 godina. Prolazak pešice putem kojim je i Isus ušao u Jerusalim. Po predanju je dočekan cvećem i lišćem palme koje su mu ljudi bacali pred noge. Odlazak do Starog grada. Kroz muslimanski kvart (gde se nalazi i čuvena džamija Al Aksa) prolazi Via Dolorosa – put krsta Isusa Hrista. Počinje od mesta gde je osuđen, ima 14 stanica završava se na mestu gde je sahranjen. Dan se završava ulaskom u Hram groba gospodnjeg, gde je po crkvenim predanjima, razapet, sahranjen i vaskrsao Isus Hrist. U sastavu ove velike crkve je još jedna manja, Kapela groba Hristovog. Ispod velike kupole je nekoliko crkvica, galerija, prostorija i kripti koje su podeljene na: pravoslavne (njih je najviše), katoličke, jermenske, koptske i etiopske. Neizostavan je i odlazak do Jevrejske četvrti i Zapadnog zida (Zida plača) dugačkog 485 metara, najsvetijeg mesta molitvi Jevreja. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Večera i noćenje.

DAN 6.
Vitaljem - Jerusalim - Elijat - Taba - Sveta Katarina
Doručak. Putovanje prema graničnom prelazu Eialt -Taba gde grupu preuzima egipatski predstavnik. Dolazak na Sinajsko poluostvo (koje spaja Afriku i Aziju) u mesto Sveta Katarina. Smeštaj u hotel, večera i noćenje.

DAN 7.
Sveta Katarina - Vitlajem
Posle doručka obilazak manastira Svete Katarine. U Sinajskom gorju se prema Starom zavetu Gospod obratio Mojsiju i preneo mu 10 božijih zapovesti. Tu je Jelena majka cara Konstantina Velikog u IV veku podigla kapelu posvećenu Bogorodici. Dva veka kasnije Justinijan i Teodora grade impozantnu bazilika od crvenog kamena, kojim obiliju Sinajske planine. Još od Justinijanovog vremena do danas ovde žive monasi i održavaju službe već petnaest vekova. Nazvan je po Katarini, svetoj mučenici aleksandrijskoj čije su mošti položene u manastiru. Poznato je da je Sveti Sava obilazio ovo uzvišeno mesto provodeći noći i čekajući svitanja u molitvi na Mojsijevom vrhu. Posećivali su ga i bogato darivali Jelena Anžujska, kraljevi Milutin i Dragutin i car Dušan Silni. Po završenom obilaska nastavak puta prema “ Dragulju Nila “ kako mnogi nazivaju Kairo. Smeštaj u hotel. Večera i noćenje.

DAN 8.
Kairo
Doručak. Polazak na razgledanje jednog od najvećih gradova arapskog sveta i prestonici Egipta. Dinamičan i veoma ubrzan grad prepun kontrasta, istovremeno muslimanski i hrišćanski otvara vam vrata jedne od najstarijih svetskih civilizacija. Panoramsko razgledanje grada i poseta egipatskom Nacionalnom muzeju jednom od najvećih i najbogatijih na svetu. Poseduje više od 100000 eksponata u ogromnom izložbenom prostoru. Mnogi predmeti koji se u njemu nalaze imaju neprocenjivu arheološku i istorijsku vrednost. Moguće je posetiti i odaju sa mumujama. Odlazak na plato Gize gde se nalaze čudesne egipatske piramide, najstarije očuvano blago od sedam svetskih čuda staroga sveta. Čine ih tri monumentalne građevine od kojih je najpoznatija Keopsova piramida(pod zaštitom UNESCO-a). Dok lutate kroz drevnu istoriju Egipta divićete se najvećoj i najpoznatijoj statui Sfinge još iz perioda Starog kraljevstva poznatog kao era piramida. Ova statua predstavlja najpoznatiji prikaz mitološkog bića koje ima telo lava sa ljudskom glavom. Pretpostavlja se da lice Sfinge predstavlja lice faraona Kefrena. Vreme za predah možete provesti u prodavnicama papirusa ili parfema, dok u nekom od restorana možete uživati u specijalitetima egipatske kuhinje. Povratak u hotel, večera i noćenje.

DAN 9.
Kairo - Beč - Beograd
Doručak. Slobodno vreme do polaska. Oko 11.00 h transfer do aerodroma. Poletanje aviona za Beč u 15,45h (let OS 864) sletanje na aerodrom u Beču u 19,20h. Nastavak putovanja za Beograd u 22,30 h. Sletanje na beogradski aerodrom Nikola Tesla u 23,35h. Kraj programa.
Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu poslovne banke na dan uplate. 

Plaćanje se može vršiti u gotovini, Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana
pre polaska na putovanje, osim ako nije drugačije naglašeno (Rani booking, akcije...).

Platnim karticama (Dina,Master Card,Visa,Visa Electron, Maestro)

PLAĆANJE ČEKOVIMA GRADJANA
Akontacija 40% , ostatak - odloženo plaćanje čekovima građana , u tri jednake mesečne rate, bez kamate.

OLY

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama