Portugal

Više destinacija, Portugal

već od 899€

Opis destinacije

Portugal (ili Portugalija) je najzapadnija Evropska kontinentalna država. Portugal se graniči sa Španijom na severu i istoku, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski okean. Portugal ima oko 10,5 miliona stanovnika i spada među manje Evropske države. Lisabon je glavni grad Portugala i najzapadniji grad kontinetalnog dela Evrope. Ovaj beli grad je smešten na samoj obali Atlantskog okeana gde se reka Tejo (Težo) uliva u okean. Karakterišu ga prolećne temperature čak i u zimskom periodu a leti ga rashlađuje lahor sa Atlantika. Mnogo je spomenika koji podsećaju na to da je bio prestonica nekada moćne pomorske sile: kula Belem, manastir Svetog Žeronima, velelepni trgovi Komersio i Restauradores, mnogobrojne crkve i palate bogatih trgovaca i veleposednika. Kvart Alfama, iznad koga se uzdiže utvrđenje Svetog Đorđa, zadržao je izgled srednjovekovne kasabe sa uskim ulicama i nekim od najužih zgrada Starog kontinenta. Nasuprot njemu krivudaju strme ulice Baria Alta i Šiada sa nizom galerija, pozorišta, ušuškanih parkića i odličnih restorana. Možete posetiti Okeanarijum, šetati uz reku Težo i posmatrati najduži most u Evropi, voziti se žičarom na,, Na putu do slave”, posetiti ,,Park Nacija”… Autentični žuti tramvaji na liniji 28 možda su jedan od najoriginalnijih načina otkrivanja ovog prelepog grada. Turisti koji posete Portugal trebalo bi da posete brojne turističke atrakcije i turistička mesta. Neki od njih su Lisabon, Porto, Braga, Bom Žezus, Viana do Kostelo, Koimbra, Batalja, Nazare, Obidoš, Sintra, Kabo di Roka, Kaškaiš, Eštoril, Nazare, Alkobasa, …

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Portugal
Zemlja duginih boja
6 dana (5 noći ) -avionom

DATUMI POLASKA:
11.04.2024  

CENA:899 €

ARANŽMAN OBUHVATA
avionske i aerodromske takse u Beogradu, Lisabonu i Portu (na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama), avionski prevoz na relaciji Beograd –Porto/Lisabon- Beograd, prevoz autobusom na naznačenim relacijama, smeštaj u hotelima kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim lezajem (noćenja sa doručkom – samousluživanje, izbor više jela), razgledanje gradova prema programu, usluge vodiča, troškovi organizovanja putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA
boravišna taksa u Portugalu koja se plaća na licu mesta, medjunarodno putno zdravstveno osiguranje, ulaznice za kulturno istorijske objekte kao i fakultativni izleti.

FAKULTATIVNI IZLETI
- Celodnevni izlet – Sintra, Kabo de Roka, Kaskais, Estoril. Cena – 79 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na navedenim relacijama, ulaznica za Nacionalnu palatu, kao i angažovanje vodiča)
- Celodnevni izlet - Gimaraeš i Braga. Cena - 75 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na navedenim relacijama, ulaznica za palatu, kao i angažovanje vodiča)

Za realizaciju ovih izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika.

- LISABON kategorije tri zvezdice poput hotela “VIP in Bern”
- PORTO kategorije tri zvezdice poput hotela “Black Tulip”

1. dan (11.april 2024.) BEOGRAD – PORTO.
Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 04.05 sati. Poletanje za Porto (JU 566) u 07.05 sati. Sletanje na aerodrom u Portu u 09.50 sati. Porto jedan od najstarijih gradova na Iberijskom poluostrvu, po kome je Portugal dobio ime. Porto je grad smešten na severozapadu Portugala, na ušću reke Douro u Atlanski okean. Prostire se na površini od 41, 7 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 240 000 stanovnika. Ovo je drugi po veličini grad u Portugalu. Porto je poznat po vinu, a njegov istorijski centar se od 1996. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine. Prostor na kome se nalazi Porto bio je naseljen još u praistoriji. Naselje je došlo pod rimsku vlast 275. godine pre nove ere, što je dovelo do nastanka prvog gradskog naselja. Tadašnji naziv grada bio je  Portus Cale. Tokom XVIII. i XIX. veka grad se pretvara u pravi industrijski centar. Danas je Porto jedan od najrazvijenijih gradova u Evropskoj Uniji, i jedno od najpoželjnijih mesta za život. Porto je grad sa brojnim atrakcijama, i svake godine ga posećuje veliki broj turista iz celog sveta. Most Dom Luis I je najprepoznatljivija gađevina u Portu. Konstrukcija podseća na Ajfelov toranj, što ne čudi, jer je njego konstruktor bio Theophile Seyrig, saradnik Ajfela. Most nosi ime po kralju Luisu I, a u blizini se nalazi još jedan most, koji nosi ime njegove žene, Dona Maira Pia. Vila Nova de Gaia je deo grada koji se nalazi uz samu reku, a poznat je po podrumima i skladištima poznatih proizvođača vina. Tu su i brojne neonske reklame, od kojih se posebno ističe Sandemanov „ The Don “, crna silueta koja ima oblik poznatog junaka Zoroa. Iz velikog broja kafića, u kojima se posetioci mogu opustiti, pruža se sjajan pogled na ukotvljene brodove na kojima su istaknuti znakovi lokalnih vinara. Cais da Ribeira je jedan od najslikovitijih delova Porta, ispunjen živopisnim starim kućama i brojnim ugostiteljskim objektima. Ovde je uvek živo, a naročito u večernjim satima, kada se tu okupi veliki broj ljudi. Veliki broj restorana nudi zaista vrhunska jela po pristupačnim cenama. Odavde se pruža predivan pogled na neke od znamenitosti grada. Katedrala se odlikuje veoma zanimljivim izgledom, koji podseća na utvrđenje. Ralzlog takvom izgledu daju dva crkvena tornja. Gradnja katedrale trajala je tokom dvanaestog i trinaestog veka, ali je velike promene doživela u osamnaestom veku. Sa crkvene terase se pruža zaista sjajan pogled na grad. Panoramsko razgledanje grada, vožnja gradskim bulevarima,pored Kristalne palate, Kule Klerigoš,Trga Umberta Delgada preko mosta dom Luiša, a zatim ugodna šetnja centrom grada: Trg Ribeira, Berza, Rue Katarina.. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada. Noćenje.

2. dan (12.april 2024.) PORTO /BRAGA - GIMARAEŠ/.
Doručak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada ili fakultativni izlet: Braga je živahan grad, jedan od najstarijih u zemlji, prepun mladim ljudima koji studiraju na njegovim univerzitetima. Biskupija Braga je najstarija u Portugalu, a u srednjem veku grad se čak upoređivao sa Santiagom de Compostelom po moći i značaju. Ovuda je prošao jedan od puteva za Santiago. Katedrala u Bragi je najstarija u zemlji, a sagradili su je u XII. veku roditelji prvog portugalskog kralja, D. Henrique i D. Teresa, koji su ovde i pokopani. Braga je i danas jedno od glavnih verskih središta u zemlji, sa slavljima Velike nedelje i festivalom Sao Joao kao vrhuncima svog liturgijskog i turističkog kalendara. Grad obiluje i ostacima iz rimskog doba Laganom šetnjom istoriskim središtem posetioci mogu videti neke od brojnih crkava, diviti se kućama i istoriskim građevinama, kao što su Palacio do Raio, Theatro Circo, Arco da Porta Nova. Ali Braga se smatra najmlađim gradom u Portugalu, a od njegovih savremenih znamenitosti ističe se gradski stadion Braga, koji je dizajnirao Souto Moura, jedan od najprestižnijih portugalskih arhitekata i dobitnik Pritzkerove nagrade. Svaki posetilac Brage mora videti svetilište Bom Jesus, ikonu grada, sa svojim monumentalnim stepeništem koje usred prostranstva zelenila nudi izvrstan panoramski pogled na grad. Gimaraeš se smatra rodnim mestom Portugala jer je Afonso Henriques, koji je kasnije bio prvi kralj Portugala, rođen ovde. Istorijsko središte u području koje je bilo unutar gradskih zidina Gimaraeša, povezano je sa nastankom i identitetom Portugala, a klasifikovano je kao mesto svetske baštine na temelju originalnosti i autentičnosti primenjenih u njegovoj obnovi. Grad još uvijek ima skladnu, dobro očuvanu celinu koja se odlikuje u gracioznim gvozdenim verandama, granitnim balkonima i tremovima, palatama, lukovima koji povezuju uske ulice, popločanim pločama koje je izgladilo vreme, tornjevima i klaustrima. Na trenutak posetilac ima utisak da je u srednjevekovnom okruženju, gde je plemstvo sa vremenom izgradilo svoje kuće, poput kuće Mota Prego, palate Vila Flor i Toural, i mnogih drugih objekata koje Gimaraešu daju jedinstvenu atmosferu. Povratak u Porto. Noćenje.

3. dan (13.april 2024.) PORTO - KOIMBRA – LISABON.
Doručak. Nastavak putovanja za Koimbru. Razgledanje Koimbre, jednog od najstarijih univerzitetskih gradova u Evropi koji zauzima posebno mesto u srcu svakog Portugalca. Prvi univerzitet je osnovan 13. avgusta 1290. godine i jedan je od najstarijih na svetu, a šest portugalskih kraljeva rođeno je u ovom živopisnom mestu. Coimbra, nekada glavni grad Portugala (od 1139. do 1256.), je jedan od istorijskih najvažnijih gradova u zemlji, poznat po svom univerzitetu, koji je jedan od najstarijih u Evropi (osnovan je 1290.godine.). Iako mu možda nedostaju savremene atrakcije Lisabona i Porta, bogat je vekovima starim spomenicima koji ilustruju svako poglavlje istorije arhitekture, a univerzitet i okolina su proglašeni svetskom baštinom. Vredi ga posetiti ne samo zbog monumentalnog univerziteta već i zbog drevnog nalazišta Conimbriga, koje ima neke od najbolje očuvanih rimskih mozaika u Evropi. Između toga posetioci mogu videti različite romaničke, gotičke i barokne crkve kao i jedan od najboljih portugalskih nacionalnih muzeja. Šetnja istorijskim centrom grada. Nastavak puta za Lisabon, za Evropljane: "Tu, blizu, a ipak nekako skrajnut", razvijao se na temeljima prošlosti osvajača, koji su iz kolonija donosili bogatstvo, a u svojoj zemlji gradili dvorce, palate, spomenike, razvijali slikarstvo i razne zanate. Lisabon grad fada, plavog neba, grad koji ima dušu. Kad sa jednog od mnogobrojnih vidikovaca, ili sa nekog od sedam brda, na koliko se Lisabon prostire, pogledate na reku Težo, poverovaćete da je ono što vidite zapravo more. A, nije! Reka Težo je toliko snažna i velika da se posetiocima čini kao da su na obali okeana u koji se ona uliva. Da li zbog reke ili okeana, tek - Lisabon su davno prozvali svojevrsnim biserom ove dve moćne vodene sile. Lisabon je i mnogo poznatiji po muzejima, palatama, po uskim, strmim ulicama, ali i po širokim avenijama, po kvartu Alfama, najstarijem i jednim od retkih koji nije stradao u razornom zemljotresu 1755. godine. Ako za neki grad kažu da je istinski gostoljubiv, onda je to svakako Lisabon. Večita je inspiracija slikarima, muzičarima, umetnicima, sa velikim brojem nacionalnih restorana u kojima će vam ponuditi domaću hranu i, naravno, vino. Panoramsko razgledanje grada autobusom: Trg markiza Pombala, Bulevar slobode, Trg obnovitelja (de Restauradores), Rosio, Bajša, ulica Augusta, Baira Alto, Belem, manastir Sv. Žeronima, tvrđava Sv. Đorđa, Spomenik otkrićima...Slobodno vreme za individualno razgledanje grada. Preporučujemo posetu i individualno razgledanje najvećih znamenitosti Lisabona: Dvorac Svetog Djordja je izgrađen verovatno u XI. veku, tokom vladavine Mavara. Grad je osvojio prvi portugalski kralj Alfonso I, tako što se jedan od vitezova, Martim Moniz, bacio s konja i sprečio branioce da zatvore vrata. Ostao je priklješten dovoljno dugo da ostali vojnici prodru do kapije. Dvorac je dugo služio kao kraljevska palata, a od XVI. veka započinje proces zapuštenosti. Danas je dvorac jedna od najvećih atrakcija Lisabona. Mosteiro dos Jerónimos (Samostan) – Na mestu samostana nekada se nalazila crkva, u kojoj se, pre nego što je otkrio Indiju, molio Vasco da Gama. Zbog toga je samostan postao simbol plovidbe i otkrića. Građen je nekih stotinak godina u renesansnom stilu. U samostanu je osmišljen recept za čuvenu portugalsku poslasticu „Pasteis de Belema“. Danas se u njemu nalaze Pomorski muzej i Nacionalni arheološki muzej. Lisabonska katedrala je najstarija građevina u gradu, a potiče iz sredine XII veka. izgrađena je po narudžbi prvog portugalskog kralja Alfonsa I. Građena je u romaničkom stilu, a njen oblik podseća na utvrđenje. Kasnije su dodati gotički, kao i barokni i neoklasicistički detalji. Stradala je tokom zemljotresa 1755. godine, ali ne u većoj meri. U katedrali se nalaze mošti Svetog Vicentea, zaštitnika Lisabona. Lisabonski okeanarijum je jedan od najboljih svetskih akvarijuma. Ovo je zgrada okružena vodom, kojoj se može pristupiti preko mostića. Akvarijum je nastao za idejom da pretstavi samostalne delove okeana, pa je tako središnji deo najveći, i okružen je sa četiri strane sa manjim akvarijumima. Najveći akvarijum imitira uslove u globalnom okeanu, a ostalima su predstavljeni severni Atlantik, Antartika, topli Pacifik, i tropski Indijski okean. U akvarijumu se nalazi preko 500 vrsta i oko 8000 životinja, smeštenih u sedam miliona litara slane vode. Most Vasca da Game prelazi preko reke Težo, a izgrađen je 1966. godine. dugačak je 17 kilometara, što ga čini najdužim evropskim mostom. Konstruisan je tako da može da izdrži katastrofalan zamljotres poput onog iz 1755. Sa mosta se pruža veličanstven pogled na gradsku obalu. Smeštaj u hotel. Noćenje.

4. dan (14.april 2024.) LISABON /SINTRA – KABO DE ROKA – KAŠKAIŠ – EŠTORIL/.
Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet – SINTRA - Portugalski vladari su bili opčinjeni Sintrom. Očarala ih je toliko da su u njoj gradili dvorce i palate, tvrdeći da je slikovita, neodoljiva, romantična, mistična, istovremeno i magična. Brdima koja okružuju živopisni gradić i posle toliko vekova dominiraju zidine mavarskog utvrđenja i sasvim sigurno večne palate Pena, jednog od sedam čuda Portugalije, koja je pod zaštitom UNESKO-a. Sintra je istovremeno ime i za živopisni gradić, planinu i celu šumovitu regiju. Na turističkoj mapi Portugala ona je nezaobilazno odredište. Ušuškana među brdima, specifične mikroklime, sa zbijenim kućama, uskim, strmim ulicama, fontanama, vrtovima, a pre svega sa dvorcima sve do 20. veka bila je utočite portugalskim kraljevima. CABO de ROCA - najzapadnija tačka starog kontinenta. Zovu je i ivicom Evrope. Kad biste odatle nastavili na istu stranu sveta, treba samo da pređete »veliku vodu« i eto vas u Americi...KAŠKAIŠ - Jedno od najlepših portugalskih odmarališta - Kaškaiš je stecište evropske elite. Do kraja 19. veka ovde su gospodarili ribari, a onda su stigli portugalski kraljevi i svrgnuti vladari iz evropskih zemalja. Kažu da je ovde bilo, za vreme Drugog svetskog rata, više kraljeva nego hotela sa pet zvezdica. Danas je ovo luksuzno letovalište prepuno raskošnih vila nekadašnjih kraljeva, careva i aktuelnih svetskih bogataša. Po lepoti, Kaškaiš se može porediti sa Sintrom, letnjom rezidencijom portugalskih kraljeva. Jedino što je Sintra smeštena u podnožju brežuljaka, bogatih šumom, a Kaškaiš je na obali Atlanskog okeana. Svako od ovih mesta ima svoje draži, privlačnost, svoju magiju. EŠTORIL – naziv važi i za banju u kojoj su se za vreme Drugog svetskog rata okupljali izbegli vladari, razni avanturisti, a pre svega špijuni. I danas postoje građevine, nekad hoteli, koje su pružale utočište špijunima. Uvek je aktuelna priča da je baš tu, u legendarnom kazinu Eštorila, Jan Fleming upoznao srpskog obaveštajca, jugoslovenskog dvostrukog agenta Dušana Duška Popova koji ga je inspirisao da stvori lik čuvenog tajnog agenta Džemsa Bonda. Noćenje.

5. dan (15.april 2024.) LISABON.
Doručak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada. Noćenje.

6. dan (16.april 2024.) LISABON - BEOGRAD.
Doručak. Sobe treba napustiti do 11 sati. Slobodno vreme do transfera na aerodrom.Transfer na aerodrom. Let za Beograd (JU 563) u 16.05 sati. Sletanje na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu u 20.55 sati.
Cena putovanja iskazana je u evrima a plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS na dan uplate. 

- Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cene a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja. 

- Čekovima gradjana:
- 30 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju
- 20 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 30 dana pre polaska na putovanje
- 50 % od ukupne cene putovanja putnici mogu uplatiti u 6 jednakih mesečnih rata, deponovanjem ličnih čekova građana a najkasnije 30 dana pre polaska na putovanje sa datumima dospeća svakog narednog meseca. 

– Platnim karticama: DINA, MASTER, MAESTRO, VISA

PUT

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama

NAPOMENA : Sajt je informativnog karaktera. Iako nastojimo da ga redovno ažuriramo, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da sve informacije proverite direktno u agenciji putem telefona, e-mail-a ili lično. Hvala na razumevanju.