Portugal

Uskrs, Portugal

već od 799€

Opis destinacije

Portugal (ili Portugalija) je najzapadnija Evropska kontinentalna država. Portugal se graniči sa Španijom na severu i istoku, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski okean. Portugal ima oko 10,5 miliona stanovnika i spada među manje Evropske države. Lisabon je glavni grad Portugala i najzapadniji grad kontinetalnog dela Evrope. Ovaj beli grad je smešten na samoj obali Atlantskog okeana gde se reka Tejo (Težo) uliva u okean. Karakterišu ga prolećne temperature čak i u zimskom periodu a leti ga rashlađuje lahor sa Atlantika. Mnogo je spomenika koji podsećaju na to da je bio prestonica nekada moćne pomorske sile: kula Belem, manastir Svetog Žeronima, velelepni trgovi Komersio i Restauradores, mnogobrojne crkve i palate bogatih trgovaca i veleposednika. Kvart Alfama, iznad koga se uzdiže utvrđenje Svetog Đorđa, zadržao je izgled srednjovekovne kasabe sa uskim ulicama i nekim od najužih zgrada Starog kontinenta. Nasuprot njemu krivudaju strme ulice Baria Alta i Šiada sa nizom galerija, pozorišta, ušuškanih parkića i odličnih restorana. Možete posetiti Okeanarijum, šetati uz reku Težo i posmatrati najduži most u Evropi, voziti se žičarom na,, Na putu do slave”, posetiti ,,Park Nacija”… Autentični žuti tramvaji na liniji 28 možda su jedan od najoriginalnijih načina otkrivanja ovog prelepog grada. Turisti koji posete Portugal trebalo bi da posete brojne turističke atrakcije i turistička mesta. Neki od njih su Lisabon, Porto, Braga, Bom Žezus, Viana do Kostelo, Koimbra, Batalja, Nazare, Obidoš, Sintra, Kabo di Roka, Kaškaiš, Eštoril, Nazare, Alkobasa, …

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
PORTUGAL
PORTO-GIMARAES-BRAGA-KOIMBRA-FATIMA-BATALJA-ALKOBASALISABON
8 dana (7 noćenja) – avionom
POLAZAK: 5. oktobar 2022. POVRATAK: 12. oktobar 2022.

Cena putovanja sa uračunatim aerodromskim taksama i neophodnim troškovima 799 € 

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO (svi neophodni troškovi po osobi): avionske i aerodromske takse u Beogradu, Frankfurtu, Minhenu,Portu i Lisabonu (oko 96 € na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama), avionski prevoz na relaciji Beograd –Frankfurt - Porto/Lisabon – Minhen - Beograd, prevoz autobusom na naznačenim relacijama, smeštaj u hotelima kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim lezajem (noćenja sa doručkom – samousluživanje, izbor više jela), razgledanje gradova prema programu, usluge vodiča, troškovi organizovanja putovanja

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO: boravišna taksa u Portugalu koja se plaća na licu mesta, medjunarodno putno zdravstveno osiguranje, ulaznice za kulturno istorijske objekte, PCR test ukoliko bude bio potreban za ulazak i izlazak iz zemlje kao i fakultativni izleti. 

FAKULTATIVNI IZLET
- Celodnevni izlet – Sintra, Kabo de Roka, Kaskais, Estoril. Cena – 69 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na navedenim relacijama, ulaznica za Nacionalnu palatu, kao i angažovanje vodiča)
- Poludnevni izlet – Evora. Cena - 65 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na navedenim relacijama, kao i angažovanje vodiča)
- Celodnevni izlet - Gimaraeš i Braga. Cena - 55 evra. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na navedenim relacijama, ulaznica za palatu, kao i angažovanje vodiča)
Za realizaciju ovih izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika. 
SMEŠTAJ
- LISABON kategorije tri zvezdice poput hotela “Roma”
- KOIMBRA kategorije tri zvezdice poput hotela “D. Luis Coimbra”
- PORTO kategorije tri zvezdice poput hotela “Star Inn” 

1. dan (5.oktobar 2022.) BEOGRAD – FRANKFURT - PORTO
Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 12.00 sati. Poletanje za Frankfurt (LH 1407) u 14.00 sati. Sletanje na aerodrom u Frankfurtu u 15.55 sati. Let za Porto (LH 1180) u 21.00 sati. Sletanje na aerodrom u Portu u 22.45 sati. Portugal, nekad kolonijalna sila, koja se prostirala na četiri kontinenta, dugo je bio pogodno tle za život i mnoge poslove. Smeštaj u hotel. Noćenje.

2. dan (6.oktobar 2022.) PORTO /GIMARAEŠ – BRAGA oko 140 km/
Doručak. Razgledanje Porta jednog od najstarijih gradova na Iberijskom poluostrvu, po kome je Portugal dobio ime. Panoramsko razgledanje grada, vožnja gradskim bulevarima,pored Kristalne palate, Kule Klerigoš,Trga Umberta Delgada preko mosta dom Luiša, a zatim ugodna šetnja centrom grada: Trg Ribeira, Berza, Rue Katarina.. Poslepodne fakultativni izlet za Gimaraeš prvu prestonicu portugalske kraljevine. Šetnja srednjovekovnim centrom grada i obilazak palate vojvode od Braganse. Nastavak puta za Bragu najvažniji centar barokne umetnosti u Portugalu. Razgledanje grada Trg Republike, katedrala, gradska većnica, brdo Bom Žezus, odakle se pruža predivan pogled na ceo grad. Povratak u Porto. Noćenje.

3. dan (7.oktobar 2022.) PORTO - KOIMBRA (oko 120 km).
Doručak. Nastavak putovanja za Koimbru. Razgledanje jednog od najstarijih univerzitetskih gradova u Evropi koji zauzima posebno mesto u srcu svakog Portugalca. Prvi univerzitet je osnovan 13. avgusta 1290. godine i jedan je od najstarijih na svetu, a šest portugalskih kraljeva rođeno je u ovom živopisnom mestu. Šetnja istorijskim centrom grada. Smeštaj u hotel. Noćenje.

4. dan (8.oktobar 2022.) KIOMBRA - FATIMA - BATALJA - ALKOBASA - LISABON (oko 255 km).
Doručak. Nastavak putovanja do grada Fatime koji je dobio ime po devojčici koju su hrišćani zarobili i doveli u ovaj grad, u kojoj se ukazala Bogorodica 1917.godine i gde svakog 13. maja i 13. oktobra dolaze vernici iz celog sveta. Površina bazilike je duplo veća u odnosu na trg Sv.Petra u Rimu. Nastavak puta do Batalje i poseta dominikanskom manastiru iz XIV veka, poznatom po raskošnom manuelinskom stilu. Vožnja do Alkobase i poseta srednjovekovnom rimokatoličkom manastiru i crkvi Device Marije, koja je bila prva gotička građevina u Portugalu, deo svetske kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO-a. Nastavak vožnje do Lisabona. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5. dan (9.oktobar 2022.) LISABON.
Doručak. Lisabon, za Evropljane: "Tu, blizu, a ipak nekako skrajnut", razvijao se na temeljima prošlosti osvajača, koji su iz kolonija donosili bogatstvo, a u svojoj zemlji gradili dvorce, palate, spomenike, razvijali slikarstvo i razne zanate. Lisabon grad fada, plavog neba, grad koji ima dušu. Kad sa jednog od mnogobrojnih vidikovaca, ili sa nekog od sedam brda, na koliko se Lisabon prostire, pogledate na reku Težo, poverovaćete da je ono što vidite zapravo more. A, nije! Reka Težo je toliko snažna i velika da se posetiocima čini kao da su na obali okeana u koji se ona uliva. Da li zbog reke ili okeana, tek - Lisabon su davno prozvali svojevrsnim biserom ove dve moćne vodene sile. Lisabon je i mnogo poznatiji po muzejima, palatama, po uskim, strmim ulicama, ali i po širokim avenijama, po kvartu Alfama, najstarijem i jednim od retkih koji nije stradao u razornom zemljotresu 1755. godine. Ako za neki grad kažu da je istinski gostoljubiv, onda je to svakako Lisabon. Večita je inspiracija slikarima, muzičarima, umetnicima, sa velikim brojem nacionalnih restorana u kojima će vam ponuditi domaću hranu i, naravno, vino. Panoramsko razgledanje grada autobusom: Trg markiza Pombala, Bulevar slobode, Trg obnovitelja (de Restauradores), Rosio, Bajša, ulica Augusta, Baira Alto, Belem, manastir Sv. Žeronima, tvrđava Sv. Đorđa, Spomenik otkrićima... Noćenje.

6. dan (10.oktobar 2022.) LISABON /SINTRA – KABO DE ROKA – KAŠKAIŠ – EŠTORIL/.
Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet – SINTRA - Portugalski vladari su bili opčinjeni Sintrom. Očarala ih je toliko da su u njoj gradili dvorce i palate, tvrdeći da je slikovita, neodoljiva, romantična, mistična, istovremeno i magična. Brdima koja okružuju živopisni gradić i posle toliko vekova dominiraju zidine mavarskog utvrđenja i sasvim sigurno večne palate Pena, jednog od sedam čuda Portugalije, koja je pod zaštitom UNESKO-a. Sintra je istovremeno ime i za živopisni gradić, planinu i celu šumovitu regiju. Na turističkoj mapi Portugala ona je nezaobilazno odredište. Ušuškana među brdima, specifične mikroklime, sa zbijenim kućama, uskim, strmim ulicama, fontanama, vrtovima, a pre svega sa dvorcima sve do 20. veka bila je utočite portugalskim kraljevima. CABO de ROCA - najzapadnija tačka starog kontinenta. Zovu je i ivicom Evrope. Kad biste odatle nastavili na istu stranu sveta, treba samo da pređete »veliku vodu« i eto vas u Americi...KAŠKAIŠ - Jedno od najlepših portugalskih odmarališta - Kaškaiš je stecište evropske elite. Do kraja 19. veka ovde su gospodarili ribari, a onda su stigli portugalski kraljevi i svrgnuti vladari iz evropskih zemalja. Kažu da je ovde bilo, za vreme Drugog svetskog rata, više kraljeva nego hotela sa pet zvezdica. Danas je ovo luksuzno letovalište prepuno raskošnih vila nekadašnjih kraljeva, careva i aktuelnih svetskih bogataša. Po lepoti, Kaškaiš se može porediti sa Sintrom, letnjom rezidencijom portugalskih kraljeva. Jedino što je Sintra smeštena u podnožju brežuljaka, bogatih šumom, a Kaškaiš je na obali Atlanskog okeana. Svako od ovih mesta ima svoje draži, privlačnost, svoju magiju. ESTORIL – naziv važi i za banju u kojoj su se za vreme Drugog svetskog rata okupljali izbegli vladari, razni avanturisti, a pre svega špijuni. I danas postoje građevine, nekad hoteli, koje su pružale utočište špijunima. Uvek je aktuelna priča da je baš tu, u legendarnom kazinu Eštorila, Jan Fleming upoznao srpskog obaveštajca, jugoslovenskog dvostrukog agenta Dušana Duška Popova koji ga je inspirisao da stvori lik čuvenog tajnog agenta Džemsa Bonda. Noćenje.

7. dan (11.oktobar 2022.) LISABON /EVORA/.
Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet – EVORA – Jedan je od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova Evrope. Grad je opasan srednjovekovnim zidinama i pod zaštitom je UNESCO-a. Evora je bila pod mavarskom vladavinom u razdoblju od 711-1165. godine, kada je grad povratio raniji značaj. Posle toga grad postaje deo Portugala, a od 14. do 16. veka grad je stecište umetnika i prosvećenog sveta.Kažu da je kralj Žoao baš iz svog dvora u Evori ispratio Vaska da Gamu da otkrije put do Indije. Ali kasnije, sa porastom značaja prekomorske trgovine i mora, grad gubi trku sa primorskim gradovima. Tek u 20. veku, sa jačanjem saradnje sa Španijom, grad ponovo dobija na značaju i počinje se razvijati u značajnije oblasno središte. Šetnja ulicama sa građevinama mavarskog stila iz perioda ranog srednjeg veka i renesansnim plemićkim palatama. Panorama Katedrale koja dominira gradom, crkve Svetog Franciska, rimskog hrama posvećenog boginji Dijani, Univerziteta koji su u XVI veku osnovali jezuiti, trg Žiraldo... Povratak u Lisabon. Noćenje.

8. dan (12.oktobar 2022.) LISABON - MINHEN - BEOGRAD.
Doručak. Sobe treba napustiti do 11 sati. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada. Transfer na aerodrom. Let za Minhen (LH 1779) u 14.20 sati. Sletanje na aerodrom u Minhenu u 18.20 sati. Let za Beograd (LH 1738) u 21.25 sati. Sletanje na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu u 22.55 sati.
Cena putovanja iskazana je u evrima a plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS na dan uplate. 

- Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cene a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja. 

- Čekovima gradjana:
- 30 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju
- 20 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 30 dana pre polaska na putovanje
- 50 % od ukupne cene putovanja putnici mogu uplatiti u 6 jednakih mesečnih rata, deponovanjem ličnih čekova građana a najkasnije 30 dana pre polaska na putovanje sa datumima dospeća svakog narednog meseca. 

– Platnim karticama: DINA, MASTER, MAESTRO, VISA

PUT

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama